ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saulriets virs VLT


Publicēts: 20.04.2015

Čīles Atakamas tuksneša tumšās debesis ir ideāla vieta ne tikai astronomiem tālu kosmisko objektu vērošanai, bet arī astrofotogrāfiem, kuri vēlas Zemes debesu skaistumu iemūžināt attēlos. Šajā romatiskajā saulrietā, kuru nofotografējis Babaks Tafreši, mēs redzam sārtas debesis virs paša horizonta, kuras tālāk pāriet uz arvien tumšākiem toņiem. Tajos lieliski izceļas Piena Ceļš un ir nojaušama zodiakālā gaisma.

Priekšplānā redzams Eiropas Dienvidu observatorijas (ESO) Ļoti lielais teleskops (VLT), pareizāk sakot, viens no pamatteleskopiem - UT1 jeb Antu, kā arī trīs palīgteleskopi. Uzmanīgi aplūkojot debesis pa kreisi no UT1, pamanīsiet blāvu meteoru. Spožā, sarkanīgas nokrāsas zvaigzne virs palīgteleskopiem ir Antaress, kas ir Skorpiona zvaigznāja spožākā zvaigzne.

Piena Ceļā mēs redzam gan tumšos putekļu mākoņus, gan rozā nokrāsas reģionus, kuros dzimst jaunās zvaigznes. Mūsu galaktikas disks ir aptuveni 1000 gaismas gadus biezs. Tā diametrs ir aptuveni 100 000 gaismas gadi. Saule, kas tikko norietējusi aiz horizonta, ir tikai viena no aptuveni 400 miljardiem zvaigžņu Piena Ceļa galaktikā.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!