ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Piena Ceļš no 3000 fotogrāfijām


Publicēts: 31.10.2009

Centrālās Mičiganas universitātes fizikas profesors Aksels Melingers ir izveidojis augstas izšķirtspējas fotoattēlu, kurā redzamas visas naksnīgās debesis ar Piena Ceļu centrālajā daļā. Darbs tapis no 3000 atsevišķām fotogrāfijām.

"Šajā panorāmā redzamas zvaigznes, kas ir 1000 reizes blāvākas nekā cilvēks varētu redzēt ar neapbruņotu aci, kā arī simtiem galaktiku, zvaigžņu kopu un miglāju," teica Melingers. Augstā izšķirtspēja ļauj šo attēlu izmantot gan zinātniskiem, gan izglītojošiem, gan vienkārši mākslinieciskiem mērķiem.

Šī darba tapšanā Melingers pavadīja 22 mēnešus, kopumā nobraukājot vairāk kā 40 000 kilometrus un fotografējot debesis tumšās vietās Dienvidāfrikā, Teksasā un Mičiganā. Kad fotografēšana bija pabeigta, sākā "īstais darbs".

Vienkārša fotogrāfiju apgraizīšana un salīmēšana kopā nederēja. Katra fotogrāfija ir debesu sfēras divdimensionāla projekcija. Tādēļ katrā fotogrāfijā redzamais ir nedaudz deformēts, līdzīgi kā deformēta ir Zemes karte plakanā formātā. Lai apvienotu bildes, bija jāņem vērā šīs deformācijas. Melingers simtiem stundu pavadīja pie datora, apstrādājot attēlus ar īpaši izstrādātu matemātisko modeli.

Otra problēma, ar kuru saskārās Melingers, bija dažādie fona apgaismojumi.

"Pateicoties mākslīgā apgaismojuma piesārņojumam, dabīgajai spīdēšanai, kā arī Saules gaismai, kas izkliedējas starpplanetārajos putekļos, ir praktiski neiespējami nofotografēt plaša lauka attēlu ar perfekti viendabīgu fonu," skaidroja Melingers.

Lai izlabotu šo nepilnību, Melingers izmantoja datus no Pioneer 10 un 11, kas ļāva nodalīt zvaigžņu gaismu no nevēlamās fona gaismas. Tā viņš apstrādāja katru fotogrāfiju, lai, savienotas kopā, tās neizskatītos kā ielāpa gabali.

Rezultātā ir tapis attēls, kurā redzamas pilnīgi visas debesis. Melingers plāno uztaisīt milzīgu 648 megapikseļu fotogrāfiju, kuru varēs izmantot planetārijos.

Detalizētāku informāciju iespējams iegūt Melingera projekta mājaslapā.

 

EurekAlert!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!