ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marss, 2099?


Publicēts: 25.06.2012

Tumšā, aukstā Marsa naktī, sausa tuksneša vidū šauru ceļu, kas ved uz vientuļu cilvēku mājvietu veca kalna virsotnē, izgaismo mākslīgais apgaismojums. Iespējams tieši tā zinātniskās fantastiskas darbā varētu aprakstīt šo ainu, kas nemaz neatgādina Zemi.

Attēlā redzama Eiropas Dienvidu observatorijas (ESO) Paranālas observatorija, kurā atrodas Ļoti lielais teleskops (VLT). Uz Zemes. Tomēr nemaz nav grūti iztēloties, ka tāda aina varētu kādreiz pavērties arī uz Marsa, iespējams pat šī gadsimta nogalē. Tieši tādēļ Žuljēns Žirārs, kurš ir fotogrāfijas autors, nodēvēja to par "Marss 2099".

ESO Paranālas observatorija, kas atrodas 2600 metru augstumā, ir uzbūvēta vienā no sausākajām un vientuļākajām vietām uz Zemes - Čīles Atakamas tuksnesī. Šī vieta tik ļoti atgādina Marsu, ka Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) un NASA šeit izmēģināja Marsa visurgājējus. Pavisam nesen EKA tur darbībā pārbaudīja visurgājēju-pašgājēju Seeker.

Attēls fotografēts krēslas stundās no virsotnes, kur atrodas VISTA teleskops. Uz rietumiem, tikai 12 kilometru attālumā plešas Klusais okeāns. Virs Paranālas aust Piena Ceļš.

Paranālā debesis var būt tik skaidras un tumšas, ka Piena Ceļa gaisma spēj mest ēnas. Tieši tādēļ tur atrodas vieni no labākajiem teleskopiem pasaulē, tai skaitā arī VLT.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!