ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ieraudzīt neesošo


Publicēts: 22.06.2008

Jums ir sajūta, ka kāds jūs pastāvīgi novēro? Neesat tālu no patiesības. Toties tos arī kāds novēro. Trevors Peglens ir visdīvainākais fotogrāfs, kādu jums ir nācies sastapt. Viņš savos darbos iemūžina to, kas neeksistē.

Vēl patlaban ir iespējams apskatīt Peglena jaunāko izstādi Kalifornas universitātē, Berklejas mākslas muzejā, kura saucās The Other Night Sky (Citādas naksnīgās debesis). Izstāde būs skatāma līdz pat 2008. gada 14. septembrim. Tajā ir izstādīti neesošu mākslīgo pavadoņu attēli. Oficiālā valdības līmenī šo satelītu nav.

Savās fotogrāfa gaitās Peglens izaicina valdību ar 189 spiegošanas un militāro satelītu fotogrāfijām, lai parādītu, ka mūsdienās noslēpt kaut ko ir daudz grūtāk. Arī agrākajos darbos viņš pievēršas "slepeno objektu" tēmai - slepenās militārās bāzes Nevadas tuksnesī, privātās lidmašīnas, kas nogādā cilvēkus uz slepeniem cietumiem un īpaši slepeno dienestu uniformas.

"Es domāju, ka dažas no modernā perioda idejām ir radušās astronomijas ietekmē," skaidroja Peglens. "Paskatieties uz Galileju - viņš ņem un pagriež savu teleskopu pret Jupiteru un atrod tam pavadoņus." Savulaik katoļu baznīca noliedza, ka citām planētām eksistē pavadoņi. Tātad jau Galileo Galilejs savā laikā novēroja to, kā nebija.

Peglens uzsver, ka svarīgs ir nevis atklājums, ka šādi pavadoņi eksistē, bet gan ļaut cilvēkiem apjaust, ka visi, kam ir teleskops, var redzēt to pašu. "Tas ir kā tāds demokrātijas apsolījums," piebilda Peglens.

Šī izstāde ir divu gadu ilga darba noslēgums. Astrofotogrāfijas eksperimenti, daudzas stundas, kas pavadītas zem Berklejas debesīm, sadarbība ar citiem amatieriem astronomiem ir radījusi vairāk kā 1500 fotogrāfiju, no kurām neliela daļa ir skatāma Berklejā.

Lai nofotografētu šos attēlus, fotogrāfs izmantojis dažādus montējumus ar dažādiem teleskopiem, digitālām un filmu formāta kamerām. Liels palīgs viņam bija Teds Molcans, kurš apkopojis spiegu satelītu "redzamības" periodus un koordinātes debesīs.

Peglena interesae par valdības noslēpumiem, aizsākās 2002. gadā, kad pētot ASV ģeoloģisko datu arhīvus un cietumu satelītuzņēmumus, viņš atklāja, ka liela daļa šo cietumu nemaz nav, vai arī attēli ir ievērojami modificēti.

"Es padomāju, kas gan tas ir? Mums joprojām ir balti plankumi kartē? Mums ir visuma un cilvēka genamo karte, ko gan tas viss nozīmē?" atcerējās Peglens.

Laika gaitā neesošā meklējumi pārtapa par hobiju un vēlāk jau par darbu.

Pēdējos gados ASV militārajām vajadzībām atvēl milzīgu daudzumu naudas, joprojām turpinot slpēt šo faktu no tautas. Tomēr nav iespējams apslēpt to, kas ir izskaitļojams balstoties uz stabiliem dabas likumiem.

"NRO nevar pasludināt par slepeniem Keplera atklātos planētu kustību likumus," teica Peglens. "Tie vienkārši darbojas... un ir ļoti precīzi."

Wired

Komentāri

  1. Aigars tieši 22.06.2008 domāja šādi:

    TEv ir taisnība. Mēs visu laiku tiekam novēroti un uzraudzīti - tāds cilvēku uzraudzības un kontroles līmenis pasaules vēsturē vēl nav piedzīvots. Kameras, satelīti, interneta uzraudzība (Zviedrijā pieņēma likumu aizvakar par valst pieeju pilnīgi visiem interneta datiem, kas iet caur Zviedriju), masu manipulācijas caur masu mēdijiem. Tas ie vienkārši ārprāc!

  2. dzimmijs13 tieši 22.06.2008 domāja šādi:

    Orvels, šķiet, pareģošanas spējā daudzkārt pārspējis slaveno Nostradamu - Lielais Brālis vēro!

  3. kosmiskais miezis tieši 22.06.2008 domāja šādi:

    Pasaules lielvaras baidās pat no savas ēnas.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!