ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

C2007 Q3 sadalās


Publicēts: 26.03.2010

Niks Hūvs ir viens no zināmākajiem vaļasprieka astronomiem. Izmantojot attālināti vadāmo Faulkes teleskopu, viņš ir nofotografējis, kā sadalās komētas C2007 Q3 ledainais kodols.

Faulkes teleskops ir projekts, kura ietvaros fizikas un astronomijas studenti un vidusskolēni no Lielbritānijas, Havaju salu un Austrālijas izglītības iestādēm var izmantot divus modernus, attālināti vadāmus teleskopus, kas atrodas Havaju salās un Austrālijā.

Izmantojot Maui salas teleskopu, Niks 18. martā nofotografēja komētu, iegūstot sešus ļoti detalizētus komētas attēlus, kuros bija redzams, ka aiz kodola astē vērojams sabiezējums. Visticamāk, ka tas ir milzīgs ledus gabals, kas atlūzis no galvenā kodola.

Nākamajā dienā komēta tika nofotografēta atkal. Fotogrāfijās bija skaidri redzams, ka objekts seko komētai. Cerams, ka astronomi turpinās Nika pētījumus, izmantojot daudz jaudīgākus instrumentus, piemēram, Habla teleskopu.

"Mēs priecājamies, ka Nikam izdevās nofotografēt kā sadalās komētas kodols," teica Faulkes teleskopa projekta direktors doktors Pauls Rošē. "Šis notikums parāda mums, ko var sasniegt vaļasprieka astronoms, kad tiek klāt tik jaudīgam teleskopam. Mēs ceram turpmākajās nedēļās piesaistīt skolas komētas novērošanai, lai uzzinātu, kas notiks ar šo atlūzu."

Projekta vadītāji cer, ka šis notikums iedrošinās arī citus izmantot Faulkes teleskopu pētījumiem. Pagājušogad kāds cits vaļasprieka astronoms, sadarbojoties ar dažām Lielbritānijas skolām un Faulkes teleskopa projekta zinātniekiem, atklāja visātrāk rotējošo asteroīdu Saules sistēmā.

Projekta ietvaros vairāk kā 200 Lielbritānijas skolas un universitātes ir izmantojušas šo teleskopu. Faulkes teleskopa projekts aizsākās 2004. gadā, lai iedvesmotu jauniešus studēt zinātni un matemātiku.

Cardiff University

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!