ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zemei līdzīgo planētu atklāšana nav aiz kalniem


Publicēts: 2.07.2010

Daudzi zinātnieki uzskata, ka mūsu galaktikā ir daudz Avatāra Pandorai līdzīgu pasauļu. Zemei līdzīgas planētas atklāšana ir viens no astronomijas "svētajiem grāliem". Šīs planētas atklāt ir ļoti grūti. No vairāk kā 400 jau zināmajām, neviena nav līdzīga Zemei.

"Zemei līdzīgu planētu atklāšanu apgrūtina zvaigznes izstarotā infrasarkanā gaisma, kura ir 10 miljons reižu intensīvāka nekā planētas starojums," stāstīja inženieris Stefans Mārtins no NASA JPL. "Šīs planētas ir mazas un riņķo ļoti cieši ap zvaigzni, tādēļ tās praktiski nav saskatāmas."

Kopā ar A. Dž. Būtu, kurš agrāk strādāja NASA JPL, bet tagad darbojas kompānijā Sigma Space, Mārtins ir izstrādājis ierīci, kura ļautu saskatīt Zemei līdzīgās planētas.

Šis instruments, kurš nodēvēts par "nonuļļojošo interferometru", ļauj vērot planētas infrasarkano staru diapazonā, kurā tās ir vieglāk atklāt. Tas apvieno zvaigznes gaismu, kas tiek uztverta ar četriem dažādiem telskopiem. Saņemtie gaismas viļņi tiek savietoti tādā veidā, ka tie viens otru neitralizē.

"Mēs varam zvaigzni padarīt blāvāku, it kā izslēgt to," teica Mārtins.

Nonuļļojošā interferometrija nav jauna ideja. Mārtina un Būta sasniegums ir tās efektivitāte.

"Mūsu instrumenta nonuļļojošais efekts ir 10 līdz 100 reizes labāks nekā citu, agrāk būvētu sistēmu rezultāti," skaidroja Mārtins. "Šī ir pirmā reize, kad tiek izmantoti pa pāriem saslēgti četri teleskopi un iegūts tik labs efekts. Tā ir ekstrēma zvaigžņu gaismas samazināšana."

Šis instruments varētu nodrošināt daudz efektīvāku citplanētu meklēšanu un izpēti.

"Tā kā šī sistēma zvaigznes gaismu satumšina par aptuveni 100 miljoniem reižu, mēs visai skaidri ieraudzīsim planētu, kuru meklējam," piebilda Mārtins.

Nonuļļojošā interferometrija nav vienīgais veids, kā tiek meklētas Zemei līdzīgās planētas. NASA Kepler misijas ietvaros tiek izmantota tranzīta metode, kad teleskops fiksē zvaigznes gaismas samazināšanos brīdī, kad planēta aiziet tai priekšā. Vēl viena citplanētu novērošanas metode ir koronogrāfija, kad zvaigznes gaismas bloķēšanai tiek izmantota īpaša maska. Nākotnē iecerētā SIM Lite misija meklēs planētas, analizējot zvaigžņu svārstības, kuras, iespējams, rada planētu gravitācijas ietekme.

Mārtina un Būta izstrādātais instruments nodrošinās iespēju ne tikai atklāt Zemei līdzīgas planētas, bet arī pētīt to atmosfēru.

"Mēs prognozējam, ka ar šīs tehnoloģijas palīdzību mēs ieraudzīsim simtiem planētu," teica Mārtins.

Iespējams, ka tieši ar šādu instrumentu varētu aprīkot NASA zondi, kura kļūtu par Keplera un SIM Lite pēcteci, lai meklētu Zemei līdzīgas planētas, kuras līdz šim eksistējušas tikai fantastikas pasaulē.

NASA JPL

Komentāri

  1. dziiviba tieši 2.07.2010 domāja šādi:

    Tas, ka mes neesam vieni ir 100% un shajaa galaktikaa nav stikla siena, kur beidzas taa...Vai tad zinatnieki nav iedomajushies vienu lietu.... "Geografiskais stavoklis un tas atrashanas vieta"Mes rinkojam pa noteiktu rinkja liiniju un lidz saulei ir noteikts radiuss, un mes esam noteiktaa punktaa, kur ir dziviba. Es ieteiktu meklet lidzigus punktus un rinkja linijas, lai atrastu lidzigu dzivibu.Atrast noteiktu punktu ap kaadu citu lidziigu "saules karsto objektu" un izrekinaat radiusu no citas saules, lai noteiktu kura rinkja linija varetu buut labveliga dziviibai.

  2. Nelabojams tieši 2.07.2010 domāja šādi:

    Tieši tā jau arī to dara; dzīvībai labvēlīgo zonu aprēķināt ir samērā vienkārši. Daudz grūtāk ir šai zonā saskatīt kādu planētu...

  3. poseidons tieši 3.07.2010 domāja šādi:

    Nelabojams: aga, mazas planētas tik tuvu zvaigznei grūti ieraudzīt.
    turklāt pagaidām vēl visām ir samērā īss tranzīta laiks - līdz dažām dienām
    ja planēta aprinķo ļoti lēni, tad nemaz nepateiksi no liela attāluma, ka tur kāds dubļu pikucītis riņko






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!