ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zaļā gaisma LIGO-India!


Publicēts: 19.02.2016

2016.gada 11.februāris noteikti ietekmēja un ietekmēs turpmāk daudzu zinātnisko projektu virzību. Viens no šādiem projektiem ir LIGO-India, kurai zaļo gaismu 2016.gada 17.februārī deva Indijas Ministru kabinets ar premjerministru Šri Narendru Modi priekšgalā. Šī projekta ietvaros Indijā tiks uzbūvēta gravitācijas viļņu observatorija, būtiski uzlabojot iespējas noteikt gravitācijas viļņu avota atrašanās vietu.

Gravitācijas viļņi ir laiktelpas deformācijas, kuras rodas iespaidīgos Visuma notikumos, piemēram, melno caurumu saplūšanas laikā vai pārnovu sprādzienos. Šie viļņi sniedz informāciju, kura nav iegūstama ar instrumentiem, kas analizē elektromagnētiskos viļņus.

Šobrīd modernākās un jutīgākās gravitācijas viļņu observatorijas atrodas ASV. Tieši Livingstonas un Henfordas uztvērēji reģistrēja gravitācijas viļņus 2015.gada 14.septembrī.

Indijā tiks būvēta praktiski identiska observatorija A-LIGO, iesaistot Indijas zinātniekus, inženierus un studentus. Šobrīd jau ir izvēlēta celtniecības vieta un A-LIGO observatorijas speciālisti aktīvi konsultē Indijas kolēģus. Saskaņā ar plānu, LIGO-India darbu varētu uzsākt 2023.gada nogalē.

"LIGO-Indija papildinās starptautisko tīklu, kas sākās ar sadarbību starp LIGO un Virgo, kur detektors atrodas netālu no Pizas Itālijā," teica LIGO vadošais pētnieks Stenlijs Vaitkombs. "Kad LIGO-India pievienosies, mēs varēsim atklāt ne tikai vairāk avotu, bet arī palielināsim to avotu skaitu, kurus varēs pētīt, izmantojot citus teleskopus."

Gravitācijas viļņu un elektromagnētisko viļņu observatoriju kopdarbs ir svarīgs, lai labāk izprastu Visuma procesus. Tāpat kā labāk ir analizēt zibeni, izmantojot gan redzi, gan dzirdi, tāpat gravitācijas viļņi ir jāuztver kā būtisks papildus informācijas avots.

LIGO-India ievērojami uzlabos iespējas precīzāk noteikt gravitācijas viļņu avota atrašanās vietu. Tādejādi elektromagnētisko viļņu teleskopiem būs vieglāk meklēt iespējamos notikumu pavadošos gaismas signālus.

California Institute of Technology

Komentāri

  1. Jupis tieši 19.02.2016 domāja šādi:

    Ja tas tiesa, malači indieši, ātri noreaģēja!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!