ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

WISE atbrīvojas no vāka


Publicēts: 30.12.2009

Nesen startējušais NASA infrasarkano staru spektra teleskops WISE ir "atvēris acis", nometot teleskopu aizsargājošo vairogu un gatavojoties zinātniskā darba uzsākšanai jau 2010. gada janvārī.

Inženieri un zinātnieki ir apmierināti ar paveikto, jo process ir noritējis bez starpgadījumiem. Jau pēc mēneša varētu tikt publicētas pirmās fotogrāfijas, pēc tam, kad teleskops būs pilnībā nokonfogurēts.

"Vāks aizlidoja tieši tā, kā bijām plānojuši," teica Viljams Aireis no NASA JPL. "Uztvērēji pirmo reizi uztver zvaigžņu gaismu."

WISE paredzēts visu debesu izpētei infrasarkano staru spektrā. Galarezultātā tiks izveidota visdetalizētākā debesu karte infrasarkano staru spektrā. Zinātnieki cer ieraudzīt visdažādākos objektus - asteroīdus, zvaigznes un galaktikas, kas ir pārāk vēsas vai putekļainas, lai tās pamanītu redzamās gaismas spektrā. Deviņu mēnešu laikā teleskops veiks visu debesu apskati pusotru reizi. Tieši tik ilga ir plānota primārā misija, jo pēc tam būs iztvaikojis dzesētājs.

WISE startēja no Vanderbergas gaisa spēku bāzes 2009. gada 14. decembrī.

Vāks, kas tika atdalīts līdzko zinātnieki pārliecinājās, ka teleskops ir darba kārtībā, sargāja 40 centimetru teleskopu un četrus infrasarkano staru uztvērēju masīvus, kur katra izšķirtspēja ir miljons pikseļu. Instrumentam, lai tas korekti darbotos, ir jāatrodas temperatūrā, kas ir zemāka par 8 K.

Vāks tika atdalīts, izmantojot pirotehniskās ierīces, kas to aizsvieda orbītā, kas atradīsies tuvāk Zemei, nekā pats kosmosa kuģis. Tādejādi vāks ar laiku nonāks atmosfērā un sadegs.

Šobrīd zinātnieki un inženieri turpina kalibrēt teleskopu, gatavojot to zinātniskajam darbam, kas sāksies jau jaunvārī. WISE fotografēs debesis vienu reizi 11 sekundēs, kas nozīmē aptuveni 7500 fotogrāfijas dienā.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!