ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Visjutīgākā astrokamera


Publicēts: 30.09.2009

Monreālas universitātes zinātnieku komanda Olivera Daigla vadībā ir radījusi visjutīgāko astrokameru pasaulē. Kamera, kuru izplatīs jauna Kvebekas kompānija Photon, jau ir uzstādīta Mont-Mégantic observatorijā. Pirmās rūpnieciskās kameras pasūtītājs ir NASA.

Kameras jauninājums ir CCD kontrolieris, kas uzskaita fotonus. Kontrolieris vienas sekundes laikā saražo 25 GB datu. Elektriskais signāls, ar kuru tiek vadīta matrica, ir aptuveni 500 reizes precīzāks nekā parastā lādiņsaites matricā. Šī precizitāte palīdz daudzkārtīgi samazināt trokšņa līmeni, kas parasti apgrūtina vāju astronomisku objektu novērošanu. Kontroliera precizitāte ļauj uzlabot uztvērēju jutību vairākas reizes. Piemēram, šīs kameras uzmontēšana uz Mont-Mégantic teleskopa dod tādus pašus rezultātus kā spoguļa diametra dubultošana.

"Pirmie rezultāti ir apbrīnojami un parāda ar jauno kontrolieri iegūto palielināto jutību," teica Daigls. "Attēlu skaidrība pieved mūs daudz tuvāk zvaigznēm, kuras vēlamies izprast."

Kreisajā attēla pusē redzma galaktika NGC 7331, kas fotografēta ar veco Mont-Mégantic kameru, bet labajā - jaunā kamera, kas uzmontēta uz tā paša teleskopa. Fotogrāfiju ekspozīcijas laiki un citi uzņemšanas apstākļi ir identiski, kā arī attēlu mērogi neatšķiras.

Daigla izstrādātās kameras rūpniecisko ražošanu un izplatīšanu nodrošina kompānija Photon. Pirmais pasūtītājs ir NASA. ASV kosmosa izpētes organizācijai sekoja Sanpaulo universitāte un Eiropas-Kanādas apvienība, kas ar šo kameru aprīkos teleskopu Čīlē. Par kameru interesi izrāda ne tikai kosmosa pētnieki. Kodolmedicīnas un bioluminiscences speciālisti, kompānija Raman imaging un citi ir izteikuši vēlmi iegādāties kameru.

"Kameras, kuras izstrādā kompānija Photon, ļaus ne tikai labāk izprast visuma dzīļu noslēpumus, bet arī daudz labāk uztvert cilvēka ķermeņa vājos signālus, kas spēj palīdzēt atklāt slimības to agrīnās stadijās," pastāstīja Photon direktors Sebastiāns Bleiss-Oulette.

Université de Montréal's, CRAQ

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!