ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Un uzvarētājs ir... Mauna Kea kalns


Publicēts: 24.07.2009

Bija divi kandidāti, no kuriem tika izvēlēts viens uzvarētājs, kas uz saviem pleciem turpmāk nesīs visjaudīgāko un modernāko teleskopu, kāds jebkad ir uzbūvēts. Trīsdesmit metru teleskopa (TMT)observatorijas direktoru padome ir izvēlējusies vienīgo - TMT būvniecība sāksies Mauna Kea kalnā, Havaju salās.

TMT, kad tas tiks pabeigts 2018. gadā, spēs astronomus aizvest uz pirmajām zvaigznēm un galaktikām, atšķetināt tuvāko citplanētu mīklas un pārbaudīt daudzu fizikas likumu pareizību.

TMT apvienos sevī labākos un modernākos tehnoloģiju sasniegumus - precizitātes kontroli, adaptīvo optiku un segmentētu spoguļa uzbūvi. Teleskopa iegūtie attēli tiek solīti tik dzidri un detalizēti, it kā tas atrastos ārpus Zemes atmosfēras. TMT primāro, 30 metrus lielo spoguli veidos 492 segmenti.

Sākotnēji būvniecības vietai tika izvēlēti pieci kandidāti. Tika rūpīgi pētīta atmosfēras stabilitāte, vēji, temperatūras variācijas un citi meteoroloģiskie parametri, kas varētu ietekmēt teleskopa darba spējas. 2008. gada maijā tika izvēlēti divi vislabākie kandidāti - Mauna Kea kalns Havaju salās un Cerro Armazones Čīlē. Abām šīm lokācijām tika veikta finansiālā, vides un kultūras ietekmes analīze.

"Savāktie rezultāti liecināja, ka šīs ir vislabākās vietas astronomiskajiem novērojumiem," pastāstīja fizikas profesors Edvards Stouns. "Abās vietās TMT varētu izmantot pilnībā, lai atminētu visuma noslēpumus."

"Gala rezultātā valde izvēlējās Mauna Kea. Atmosfēras apstākļi, zema vidējā temperatūra un nelielais mitrums ļaus mums izmantot adaptīvo optiku un veikt izcilus novērojumus infrasarkanajā spektrā," skaidroja Stouns.

"Mūsu zinātnieki un inženieri izstrādā teleskopa pamatsastāvdaļas. Izvēloties Mauna Kea kalnu valde skaidri parādīja, ka ir gatava uzsākt būvdarbus, tiklīdz būs saņemtas visas nepieciešamās atļaujas," pastāstīja Henrijs Jangs no Kalifornijas universitātes. "Valde apņemas cienīt Havaju salu iedzīvotāju vēsturi un Mauna Kea kalna nozīmi kultūrā, kā arī apņemas nodrošināt ikgadējo finansējumu vietējās sabiedrības vajadzībām."

TMT ir starptautisks projekts, kurā piedalās Kalifornijas Tehnoloģiju institūts, Kalifornijas universitāte un Kanādas universitāšu apvienība ACURA. 2008. gadā pievienojās Japānas Nacionālā Astronomiskā observatorija (NAOJ).

"Havaju salu izvēle nostiprinās starptautisko sadarbību astronomijā. Kopdarbs, kuru veiks ļoti veiksmīgais Subaru teleskops un TMT, radīs iespēju jauniem atklājumiem," teica profesors Masanori Ije no NAOJ.

Patlaban ir noslēgusies plānošanas fāze, kura izmaksājusi 77 miljonus USD. 50 miljonus ziedoja Gordona un Betijas Mūru fonds, 22 miljonus - Kanāda. Pateicoties 200 miljonu USD piešķiršanai no Gordona un Betijas Mūru fonda, darbs turpinās. Kalifonijas Tehnoloģiju institūts un Kalifornijas universitāte katrs atvēlēs šim projektam 50 miljonus USD, tādejādi būvniecībai pieejami naudas līdzekļi būs 300 miljoni USD.

TMT

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!