ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pirmie attēli no Heršela


Publicēts: 19.06.2009

Pirms dažām dienām Heršels atvēra acis. Fotokonduktoru masīva kamera un spektrometrs sāka saņemt datus un ir iegūtas pirmās fotogrāfijas no Heršela infrasarkano staru teleskopa. Tajās redzama M51 jeb Virpuļa galaktika, kas atrodas Medību suņu zvaigznājā.

Šī spirālveida galaktika, kuru 1773. gadā pirmo reizi novēroja Šarls Mesjē, atrodas aptuveni 35 miljons gaismas gadu attālumā.

Attēls ir veidots no trim dažādām fotogrāfijām, kas uzņemtas 70, 100 un 160 mikronu diapazonā ar Heršela fotokonduktoru masīva kameru un spektrometru PACS.

Heršels, kurš startēja tikai aptuveni pirms mēneša, joprojām tiek pārbaudīts un pirmos attēlus plānoja iegūt tikai pēc dažām nedēļām. Tomēr kārdinājums pārliecināties par instrumentu darbaspējām bija pārāk liels, tādēļ gan zinātnieki, gan inženieri izstrādāja plānu, lai pirmos novērojumus varētu veikt uzreiz pēc aizsargvāka atvēršanas.

Salīdzinājumam jūs redzat labāko M51 attēlu, kas iegūts ar Spitzera teleskopu. Skaidri redzams, ka Heršela teleskopa attēls ir ar augstāku izšķirtspēju. Heršela teleskopa attēlā redzamas struktūras, kuras Spitzera teleskopa fotogrāfijā nav izšķiramas.

Trešajā attēlu virknē redzams, cik detalizētu attēlu iespējams iegūt konkrētajos viļņu garumos. PACS instruments pārsvarā tiks izmantots īsāko viļņu garumos.

Zinātnieki un projektā iesaistīti ir patīkami pārsteigti par pārbaudes rezultātiem, kas liecina, ka Heršela teleskops pārspēs uz to liktās cerības.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!