ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

NuSTAR atver acis


Publicēts: 30.06.2012

NASA jaunais rentgenstaru teleskops NuSTAR, kas veiksmīgi startēja 2012. gada 13. jūnijā, ir nofotografējis pirmos augstas enerģijas rentgenstaru Visuma attēlus. Šis ir pirmais kosmiskais teleskops, kas spēj fokusēt šo starojuma veidu. Drīz vien sāksies misijas zinātniskā daļa, kuras laikā tiks pētīta noslēpumainā melno caurumu populācija un citas Visuma ekstrēmākās izpausmes.

"Šodien mēs esam ieguvuši pirmos fokusētu augstas enerģijas rentgenstaru Visuma attēlus," teica Fiona Herisone no Kalifornijas Tehnoloģiju institūta, kura ir viens no cilvēkiem, kas pirms 15 gadiem stāvēja pie NuSTAR šūpuļa. "Tas ir tāpat kā uzlikt jaunas brilles un pirmo reizi skaidri saskatīt apkārtējo pasauli."

NuSTAR garais masts, kas teleskopa spoguļiem un uztvērējiem nodrošina nepieciešamo fokusa attālumu, tika izbīdīts 21. jūnijā. Turpmāko nedēļu teleskopa komanda pavadīja pārbaudot teleskopa spēju pagriezties pret izvēlēto objektu un kustēties, kā arī kalibrēja mastu.

Pirmajos observatorijas attēlos redzams mūsu galaktikā esošais zvaigžņu masas melnais caurums Cygnus X-1, kas barojas no kompanjonzvaigznes atmosfēras. Šis melnais caurums tika izvēlēts, jo tas ir ļoti spožs rentgenstaros, ļaujot komandai viegli pamanīt iespējamās nepilnības.

Nākamo divu nedēļu laikā NuSTAR tiks pagriezts vēl pret diviem spožiem kalibrēšanas mērķiem - G21.5-0.9, kas ir pārnovas atliekas Piena Ceļa galaktikā, un 3C273, kas ir aktīvs melnais caurums jeb kvazārs, kas atrodas kādas citas galaktikas centrā aptuveni 2 miljardu gaismas gadu attālumā. Šie objekti tiks izmantoti, lai veiktu tālāku instrumentu kalibrēšanu.

Lai palīdzētu noregulēt NuSTAR instrumentus, pret šiem objektiem tiks pagriezti arī citi rentgenstaru teleskopi, tādi kā NASA Swift un Čandra, kā arī Eiropas Kosmosa aģentūras XMM-Newton.

Plānots, ka misijas zinātniskā daļa sāksies jau pēc divām nedēļām.

"Šis ir patiesi aizraujošs laiks teleskopa komandai," teica Daniēls Šterns no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas. "Mēs jau tagad redzam, ka NuSTAR atvērs augstas enerģijas rentgenstaru Visumu un atklās noslēpumus, kuriem agrāk nebija iespējams piekļūt."

Primārās misijas laikā, kas ilgs divus gadus, tiks pētīti visenerģētiskākie Visuma objekti. Iegūtie attēli būs ar aptuveni 10 reizes lielāku izšķirtspēju nekā agrākajiem teleskopiem, kas darbojās līdzīgos viļņu garumos. Teleskops palīdzēs veidot melno caurumu katalogu un atbildēt uz jautājumiem par šīs noslēpumainās sugas attīstību un uzvedību.

Tā kā NuSTAR redz ļoti augstas enerģijas rentgenstarus, tas spēs ielūkoties vēl tuvākos reģionos ap melno caurumu, kur matērija tiek sakarsēta līdz simtiem miljoniem grādu, kā arī izmērīt, cik ātri griežas šie briesmoņi.

Misijas ietvaros tiks analizētas arī pārnovu paliekas, liela ātruma matērijas plūsmas, mūsu pašu Saules virsma un Visuma struktūras, kurās apkopotas galaktikas.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!