ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Milzu teleskops


Publicēts: 11.06.2008

Kārtējais raksts par jaunumiem teleskopu jomā. Šoreiz par teleskopu, kura diametrs ir 11 000 kilometri. Pats lielākais radio teleskops, kāds jebkad ir pagriezts pret debesīm. Kur tāds atrodas un kā to izdevās uzbūvēt? Lasiet tālāk!

2008. gada 22. maijā vienotā tīklā tika saslēgti teleskopi Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Eiropā un Āfrikā. Šo vienotā teleskopa projektu nodēvēja par EXPReS. Daudzo teleskopu skaitā ietilpst arī Aresībo observatorija  Puertoriko. Šis ir patiesi vēsturisks notikums, kura ietvaros tika radīts visjaudīgākais radio teleskops cilvēces pastāvēšanas vēsturē.

22. maijā notika EXPReS pirmizrāde, kurā tika prezentēta četru kontinentu radio teleskopu apvienotā jauda. EXPReS izmanto e-VLBI tehnoloģiju jeb interferometriju. Visu observatoriju dati tiek pārraidīti uz JIVE institūtu Holandē. Iegūtie rezultāti ir pārsteidzoši. EXPReS spēj iegūt izšķirtspēju, kas 100 reizes pārsniedz pasaules visspēcīgākā optiskā teleskopa izšķirtspēju.

Kā gan var izveidot 11 000 km diametra radioteleskopa "šķīvi", ja teleskopi ir izkaisīti pa visu pasauli. Lūk šeit darbojas interferometrija jeb VLBI tehnoloģija. Ja jūs ar daudziem teleskopiem novērojat vienu un to pašu kosmisko objektu ar precizitāti, kuru koordinē atompulkstenis, attālums starp observatorijām jeb pamata līnija ir virtuālā teleskopa diametrs. Jo vairāk observatorijas ir saslēgtas šajā interferometrā, jo labāku izšķirtspēju var iegūt.

Parasti saņemtie radio signāli tika ierakstīti magnētiskās lentes tipa datu nesējā un nosūtīti uz centālo apstrādes iestādi. Datu analīze un apkopošana prasīja vairākas nedēļas. e-VLBI sistēma ļauj šos datus nosūtīt uzreiz, vienlaicīgi ar pārējo projektā iesaistīto observatoriju rezultātiem. Kopaina ir gatava jau pēc pāris stundām, kas ir īpaši svarīgi ātru kosmisko procesu novērošanā, piemēram, supernovas sprādziens.

"Šie rezultāti ir ļoti nozīmīgs solis radio astronomijas attīstībā. Mēs redzam, ka vairākus teleskopus var ne tikai apvienot vienotā projektā, bet patiešām izmantot kā vienu instrumentu," pastāstīja JIVE direktors Huibs Jans van Lengevelds.

EXPReS projektu finansē Eiropas Komisija. Mērķis ir apvienot 16 jaudīgākos radioteleskopus visā pasaulē.

Arecibo

Komentāri

  1. Aiv J. tieši 11.06.2008 domāja šādi:

    Apsveicami. Jācer, ka rezultāti būs iespaidīgi un projekts sevi attaisnos vairāk nekā gaidīts.

  2. cydonia tieši 12.06.2008 domāja šādi:

    tad kāpēc neizvietot virkni radioteleskopu orbītā ap sauli? vienā rāvienā iegūtu teleskopu ar spoguli simtiem miljonu, pat miljardiem kilometru. kā saprotu, galvenais ir attālums starp teleskopiem un to saskaņota darbība. bez tam, radioteleskopa spogulim nav jābūt vienam veselam perfektas formas izstrādājumam. to itin vienkārši varētu izveidot salokāmu. sevišķi bezsvara apstākļos. sekojoši, nav problēmu dabūt augšā ieverojama izmēra "spoguļus". šāds teleskops būtu 1 000 000 reižu spēcīgāks par jauno super EXPReS.

  3. Redaktors tieši 12.06.2008 domāja šādi:

    Jā, tādas domas jau klejo apkārt. Pagaidām laikam izpildījums sanāk pārāk dārgs, tādēļ šāda tipa projekts ir atlikts plauktiņā, līdz kosmiskie lidojumi kļūs vēl lētāki un vieglāk noorganizējami.

  4. Serfers tieši 20.02.2009 domāja šādi:

    Ar prātu domāt vajag ko raksta, kādi 11000 km tas ir apsurds. Šķīvja diametrs varētu būt mazliet vairāk par kilometru.

  5. Redaktors tieši 20.02.2009 domāja šādi:

    Pirms izsaka apgalvojumus, der palasīt, kas ir interferometrija un kā tiek veidoti virtuālie teleskopi...






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!