ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Milzu acs


Publicēts: 3.09.2008

Reiz jau mēs rakstījām par Microsoft ziedojumu 30 miljonu USD apmērā milzu teleskopa LSST projektam, kas nupat ir sasniedzis vienu no atskaites punktiem - ir izlieta primārā/terciārā spoguļa sagatave.

LSST plānots pabeigt 2015. gadā. Tas būs teleskops ar visplašāko redzeslauku. Tā milzu acs spēs ielūkoties neiedomājamās tālēs un aptvert visu debesu jumu ik pa trim dienām. LSST veiks debesu kartēšanu un pētīs tumšās matērijas un enerģijas dabu.

Tikko ir pabeigts primārā/terciārā spoguļa atlējums, kuru projektā iesaistītie astornomi raksturo kā perfektu.

23 540 kilogramus smagā sagatave tika veidota Arizonas universitātes observatorijas spoguļu laboratorijā Tuksonā. To veido ārējais, 8,4 metrus lielais primārais spogulis un iekšējais, 5 metrus lielais trešais spogulis. Pirmo reizi astronomijas vēsturē tika radīta tik liela mēroga apvienotā sagatave.

LSST veidos trīs lieli spoguļi, lai iegūtu skaidru un detalizētu plaša lauka attēlu. Divi lielākie spoguļi būs koncentriski un tiks veidoti no vienas sagataves. Tiek plānots, ka spoguļi būs pabeigti pilnībā jau 2012. gadā un nogādāti Čīles ziemeļos 2700 metrus augstajā Cerro Pachon kalnā.

Jāatgādina, ka Bils Geits LSST projektam ziedoja 10 miljonus USD, bet Čarlzs Simonī - 20 miljonus USD.

Stikla kausēšana (*.M4V; 8,55 MB)
Augšējā vāka noņemšana (*.M4V; 30,6 MB)

LSST

Komentāri

  1. cydonia tieši 3.09.2008 domāja šādi:

    man tomēr nav īsti skaidrs, kā lsst spēs vienlaikus "ielūkoties neiedomājamās tālēs" un "aptvert visu debesu jumu ik pa trim dienām". ar "ielūkoties dziļi" es saprotu ka runa varētu būt par sekundes simtdaļām, vai vēl mazāk. nemaz negribu rēķināt, bet ja izklāsim sekundes simtdaļas kvadrātiņus pa visu debess jumu, droši ka iegūsim triljardiem punktu ko novērot. kā to izdarīt trīs dienās?... kur ir fiška? ko īsti un kā mēs novērosim?

  2. Agnis tieši 3.09.2008 domāja šādi:

    cydonia

    Aizej uz viņu lapu, tur ir viss pateikts.
    http://www.lsst.org/






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!