ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Microsoft ziedo teleskopam


Publicēts: 7.01.2008

Ir jauki, ka cilvēki māk nopelnīt naudu, bet vēl jaukāk, ja viņi to naudu spēj izkrāmēt no saviem maciņiem un ieguldīt labos projektos. Pagājušajā ceturtdienā, 3.01.2008, Čīlē paredzētajam teleskopam Microsoft ziedoja 30 miljonus USD.

Microsoft prezidents Bils Geits ziedoja 10 miljonus USD, bet bijušais kompānijas izpilddirektors Čarlzs Simonī - 20 miljonus USD. Lielā sinoptiskā pētījumu teleskopa (LSST) projekta kopējās izmaksas varētu būt aptuveni 400 miljoni USD. Microsoft ziedojums nosegs lielāko trīs spoguļu izmaksas. Projekta knifs ir plānotā teleskopa spēja pārskatīt visas redzamās debesis vienreiz 3 naktīs. Kaut kas tāds agrāk nebija iespējams.

Astronomi cer darbu sākt jau 2015. gadā un turpināt vismaz 10 gadus.

"Cilvēki varēs uzzināt, kas notiek debesīs. Nekas tāds agrāk nav darīts, pat ne tuvu tam," stāstīja Donalds Svīnijs, LSST projekta vadītājs. Projekta vadības centrs ir lokalizēts Tuksonā, bet sadarbības partneri izkaisīti vēl vismaz 23 universitātēs, laboratorijās un privātos uzņēmumos.

Teleskopu plānots uzcelt aptuveni 2700 metru augstajā Cerro Pachon, kas atrodas Čīles ziemeļos. Katras 15 sekundes tas nofotografēs debesis un bilde tiks uzģenerēta 2 sekunžu laikā.

"Debesīs katru nakti notiek ļoti daudz kas, bet neviens līdz šim nav spējis to visu piefiksēt un izsekot notiekošajam," piebilda Svīnijs.

Ar LSST palīdzību zinātniekiem būs iespēja ļoti savlaicīgi piefiksēt Zemi apdraudošus asteroīdus, supernovas un kartēt 100 miljardiem galaktiku.

Geits savu ziedojumu veica tieši, bet Simonī ziedojums ienāca kā viņa dibinātā un uzturētā Mākslas un Zinātnes fonda līdzekļi. Gan Geits, gan Simonī atzīst, ka teleskops ir ļoti progresīvs tehnoloģiju pielietojums, kas veidos jaunu skatu uz mūsu visumu.

"LSST ir patiess Interneta teleskops, kas katru nakti ikviena rīcībā nodos terabaitiem lielus datu apjomus," Geits pastāstīja.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!