ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mazs teleskops gāž lielu vezumu


Publicēts: 8.02.2010

NASA astronomiem ir izdevies pierādīt, ka ar relatīvi nelielu, uz Zemes bāzētu teleskopu ir iespējams veikt citplanētu pētījumus. Izmantojot jaunu tehnoloģiju, viņiem ir izdevies identificēt organisku molekulu Jupitera izmēra planētas atmosfērā, kas atrodas aptveni 63 gaismas gadu attālumā.

Šis necilais teleskops, kurš pasaules teleskopu rangā ieņem tikai 40 vietu, ir 30 gadus vecais, 3 metru teleskops - NASA Infrasarkano staru spektra teleskops Mauna Kea kalnā, Havaju salās.

Jaunā tehnoloģija paātrinās planētu atmosfēru izpēti, ļaujot veikt pētījumus ar teleskopiem, kas atrodas uz Zemes. Agrāk tik detalizētus pētījumus varēja veikt ar teleskopiem, kas atradās kosmosā.

"Ņemot vērā novērošanas apstākļus, šis pētījums apliecina, ka mēs varēsim noteikt organiskās molekulas Zemes izmēra planētu atmosfērā, izmantojot pieejamos instrumentus," pastāstīja pētījuma vadītājs Marks Sveins no NASA JPL. "Fakts, ka mēs izmantojām relatīvi nelielu teleskopu, nozīmē, ka lielāki teleskopi, kas atrodas uz Zemes, spēs vēl labāk aprakstīt citplanētas."

Šobrīd ir zināmas vairāk kā 400 citplanētas, no kurām lielākā daļa ir gāzu milži, līdzīgi Jupiteram. Dažas no atklātajām superzemēm varētu būt cietas, klinšainas planētas. Zemei līdzīga planēta līdz šim vēl nav atklāta. Šobrīd NASA Keplera teleskops nodarbojās ar citplanētu meklējumiem. Astronomi cer, ka šīs misijas ietvaros tiks atklātas Zemei līdzīgas planētas.

2007. gada 11. augustā Sveins ar kolēģiem pagrieza telekopu pret karsto, Jupitera izmēru planētu HD 189733b, kas riņķo ap zvaigzni Lapsiņas zvaigznājā. Planēta vienu apli ap K klases zvaigzni veic 2,2 dienās. Šī zvaigzne ir nedaudz mazāka un vēsāka par Sauli. Uz HD 189733b jau agrāk bija atklāts ūdens tvaiks, metāns un oglekļa dioksīds. Šos atklājumus paveica, izmantojot teleskopus kosmosā. Sveins, izmantojot jauno tehnoloģiju, atmosfērā atklāja oglekļa dioksīdu un metānu. Jaunās metodes svarīgākais aspekts ir Zemes atmosfēras mainības un teleskopa sistēmas kustības radīto kļūdu kompensācija.

"Šī darba sekas ir tādas, ka mēs varēsim izpētei izmanot citus līdzīgi aprīkotus teleskopus, kas atrodas uz Zemes," teica Džons Rainers, kurš izveidojis pētījumā izmantoto SpeX spektrogrāfu.

Novērojot HD 189733b, astronomu komanda atklāja neparasti spožu metāna signālu infrasarkano staru diapazonā planētas dienas pusē, kas norāda uz atmosfērā notiekošiem procesiem. Sveins pastāstīja, ka šis neparastais fenomens varētu būt saistīts ar zvaigznes ultravioleto starojumu un tā iedarbību uz planētas atmosfēru. "Šis fenomens norāda uz pārsteigumiem, kas mūs sagaida, pētot citplanētu atmosfēras," piebilda Sveins.

"Šī metode ļaus mums daudz pilnīgāk aprakstīt šīs un citu citplanētu atmosfēras, ieskaitot organisko un, iespējams, arī prebiotisko molekulu noteikšanu," teica Sveins. "Mēs esam gatavi uzņemties šo uzdevumu."

Daži no pirmajiem jaunās metodes izpētes mērķiem būs jau atklātās superzemes. Papildus izmanotojot NASA Spitzera un jauno Džeimsa Veba teleskopu, šī jaunā metode "sniegs mums brīnišķīgu iespēju aprakstīt superzemes," pastāstīja Sveins.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!