ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

LOFAR saklausa pirmos signālus [papildināts ar Cygnus A attēlu]


Publicēts: 23.08.2009

LOFAR pirmās trīs stacijas, kuras apvienotas ar interferometrijas palīdzību, ir uztvērušas pirmos signālus. Radioantenu masīvi tika pavērsti pret galaktiku Cygnus A. Iegūto datu kvalitāte esot izcila, daudz labāka, nekā būtu gaidāms projekta agrīnajās fāzēs.

Zemas frekvences LBA (Low Band Antenna) stacijas tika pagrieztas pret ļoti spēcīgu radiogalaktiku, kuras centrā atrodas supermasīvs melnais caurums. Signāli no Cygnus A līdz Zemei ceļojuši vairāk kā 600 miljonus gadu.

Pēc signāla uztveršanas, tas tiek pārsūtīts uz IBM Blue-Gene superdatoru, kas atrodas Groningenā. Pēc tam visi dati tiek pārsūtīti uz ASTRON centru Nīderlandē, kur tiek veikta datu analīze.

Novērojumi tika veikti 30 līdz 78 MHz diapazonā ar izšķirtspēju 763 Hz. Pēc dienas eksperimentu atkārtoja ar augstas frekvences HBA antenām (High Band Antennas), kuras uztver 120 līdz 168 MHz diapazonā. Izmantotās stacijas atrodas 5 līdz 20 kilometru attālumā viena no otras.

LOFAR pēc pabeigšanas sastāvēs no 50 stacijām, kas būs izvietotas visā Eiropā. Attālums starp stacijām svārstīsies no 30 metriem līdz 1500 kilometriem.

"Tas izklausās vienkārši," teica viens no ASTRON astronomiem Mihaēls Brentjēns. "Bet daudziem procesiem jānorit pareizi, lai iegūtu šādus rezultātus. Ja viens elements posmā nestrādā, uz ekrāna pareizos datus jums neredzēt."

Astronomi uzskata, ka iegūto datu kvalitāte ir ļoti izcila, daudz labāka nekā tika gaidīts.

"Tas ir milzu solis uz priekšu LOFAR projektā," teica ASTRON ģenerāldirektors Maikls Gerets. "Pirmie rezultāti ļauj mums iztēloties, kas sekos. Mēs atvērsim jaunu logu uz visuma pirmsākumiem."

[papildināts]

Otrajā attēlā redzami radio starojuma attēli. Augšējie - "neattīrīti" dati, apakšējie - "attīrīti" jeb samazināts troksnis (dekonvulācijas process)

ASTRON

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!