ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Keplera pirmās kandidātes


Publicēts: 18.06.2010

Publiskoti NASA Keplera misijas zinātniskie dati, kas savākti 43 dienu laikā, novērojot vairāk kā 156 000 zvaigžņu, kuru spožuma izmaiņas tiek analizētas, lai meklētu citplanētas.

Iespaidīgo datu apjomu zinātnieki analizēs, lai noteiktu, vai zvaigznes spožuma samazināšanās iemesls patiešām ir planēta. Zvaigznes, kurām konstatētas periodiskas spožuma izmaiņas, ir vairāki simti. Tās atšķiras gan pēc vecuma, gan izmēriem, gan temperatūras. Daudzas no tām ir stabilas, bet daļai raksturīga pulsācija. Uz dažām ir pamanīti plankumi, kas līdzīgi Saules plankumiem, bet uz dažām novēroti tik milzīgi uzliesmojumi, kuri spētu sterilizēt ap šādu zvaigzni tuvu riņķojošas planētas.

Keplers ir kosmosā strādājošs teleskops, kurš analizē zvaigznes spožuma izmaiņas un meklē planētas, izmantojot tranzīta metodi. Keplera teleskopa izpētes lauks ir Gulbja un Liras zvaigznājs, kuri šobrīd ir redzami ziemeļu puslodes debesīs.

Keplera misijas komandā ietilpst 28 zinātnieki, kuri izmanto gan teleskopus uz Zemes, gan Habla un Spitzera teleskopus kosmosā, lai izpētītu citplanētu kandidātsistēmas un pārliecinātos, vai zvaigznes spožuma samazināšanos ir izraisījusi planēta. Plānots, ka gala slēdziens un rezultāti tiks publicēti 2011. gada februārī.

Bez šiem papildus novērojumiem nav iespējams pateikt, vai zvaigznes spožuma izmaiņas ir saistītas ar planētu vai otru zvaigzni. Arī kompanjonu precīzos izmērus nav iespējams noteikt bez spektroskopiskajiem pētījumiem.

Keplers turpinās zinātnisko darbu līdz 2012. gada novembrim. Misijas "svētais grāls" ir Zemei līdzīgas planētas, jo īpaši tās, kas riņķo ap zvaigzni dzīvībai labvēlīgajā zonā, kur uz planētas virsmas var pastāvēt šķidrs ūdens. Tā kā šādu planētu vidējais apriņķošanas periods ap Saulei līdzīgu zvaigzni ir aptuveni gads un ir nepieciešami vismaz trīs tranzīti, lai apstiprinātu planētas esamību, tad Zemei līdzīgas planētas atklāšanai un apstiprināšanai ir nepieciešami vismaz trīs gadi.

"Keplera novērojumi mums parādīs, vai galaktikā ir daudz planētu, uz kurām varētu pastāvēt dzīvība, vai arī mēs varētu būt vienīgie," teica misijas zinātnieks Viljams Boruckis.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: