ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

JWST mikrodiafragmas


Publicēts: 4.07.2010

Iedomājieties fotokameras diafragmas "lapiņas", kuras ir tik plānas kā cilvēka mats. Ar tieši tādām tiks aprīkots Džeimsa Veba teleskops, lai nodrošinātu iespēju fokusēties uz tāliem Visuma objektiem. Šīs mikrodiafragmas NIRSpec instrumentā uzstādīs Eiropas kosmosa aģentūras speciālisti.

Mikrodiafragmas palīdzēs infrasarkano staru kamerai fokusēties uz specifiskiem un tāliem objektiem. Niecīgās kameras detaļas pavisam nesen tika pārvestas no Godārda kosmisko lidojumu centra uz Eiropu. Šīs mikrodiafragmas tiks iemontētas jau reālajā NIRSpec kamerā, kura darbosies kosmosā.

"Mikrodiafragmu piegāde ir kulminācija praktiski desmit gadu ilgušajam darbam, kura rezultātā ideja ir pārvērtusies par revolucionāru ierīci, kas daudzkārt uzlabos Veba teleskopa jaudu ielūkoties Visuma dzīlēs," teica NASA Godārda centra vecākais astrofiziķis Hārvejs Mozlejs.

Mikrodiafragmas tiks izkārtotas masīvā, kas izskatās pēc maza, kvadrātveida sietiņa. Katrā masīvā ietilps vairāk kā 62 000 mikrodiafragmu. Katra "matiņa" platums ir no 100 līdz 200 mikroniem. Teleskopā tiks iemontēti četri šādi masīvi. Tiem jāspēj darboties ļoti lielā aukstumā - pie -233oC.

Šīs mikrodiafragmas bloķēs gaismu no tuvākiem objektiem, piemēram, Piena Ceļa zvaigznēm, un ļaus pētīt no tālākiem objektiem nākušo informāciju. Mikrodiafragmas bloķēs pārlieku spēcīgas gaismas avotus, lai zinātnieki varētu ieraudzīt daudz tālākas un blāvākas zvaigznes un galaktikas.

Mikrodiafragmas tika izveidotas un pārbaudītas NASA Godārda kosmisko lidojumu centrā. Tās ir veidotas tikai un vienīgi šim teleskopam.

Mikrodiafragmas darbosies NIRSpec spektrometrā, kas sadalīs gaismu no tāliem Visuma objektiem dažādu viļņu garumu spektrā, ļaujot noteikt ne tikai ķīmisko sastāvu, bet arī attālumu un ātrumu, ar kādu tie pārvietojas. Mikrodiafragmas palīdzēs efektīvi sadalīt no vairāk kā vienlaicīgi novērotajiem 100 objektiem nākošo gaismu.

Eiropas kosmosa aģentūras inženieri no EADS/Astrium iemontēs mikrodiafragmas NIRSpec instrumentā. Pēc tam tiks veiktas intensīvas visa instrumenta pārbaudes. Pēc to sekmīgas pabeigšanas infrasarkano staru spektra kamera tiks nogādāta atpakaļ NASA Godārda kosmisko lidojumu centrā.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!