ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ielūkoties nākotnē


Publicēts: 6.07.2010

Šajos mākslinieka veidotajos attēlos redzamas galvenās Eiropas Ekstrēmi Lielā Teleskopa (E-ELT) celtniecības fāzes, pieņemot, ka "starta šāviens" atskanēs 2010. gada beigās.

E-ELT tiks būvēts 3060 metru augstajā Cerro Armazones kalnā, kas atrodas netālu no Paranālas observatorijas Čīlē. Plānots, ka teleskops sāks darboties 2018. gadā.

Tā primārā spoguļa diametrs būs 42 metri. E-ELT būs "pasaules lielākā acs", kas lūkosies debesīs. Tā jauda ļaus ieraudzīt visblāvākos un tālākos objektus Visumā.

Ar E-ELT palīdzību tiks paveikti daudzi atklājumi. Iespējams, ka tieši šis teleskops atklās kādu no Zemei līdzīgajām planētām, kura riņķos dzīvībai labvēlīgajā zonā ap kādu zvaigzni. Ar E-ELT palīdzību tiks veikti "arheoloģiskie izrakumi" citās galaktikās un pētījumi, kas palīdzēs noskaidrot daudzus kosmoloģijas jautājumus. Milzu teleskops ļaus ieskatīties pirmo zvaigžņu un galaktiku dzīvēs, pārbaudīt tumšās matērijas un enerģijas īpašības. Astronomi tic, ka E-ELT ieraudzītais pat varētu radīt apvērsumu mūsu zināšanās par Visumu.

E-ELT celtniecība ir izaicinājums arī inženieriem. Tā kā teleskops būs milzīgs, arī kupolam jābūt līdzvērtīgam. Tas būs vairāk kā 80 metrus augsts, aptuveni tikpat augsts, cik Svētā Paula katedrāle Londonā.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!