ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Heršels gatavojas Oriona miglājam


Publicēts: 21.01.2010

Eiropas kosmosa aģentūras Heršela observatorija ir atkal pilnīgā darba kārtībā. Tās HiFi instruments ir atkal ieslēgts pēc 160 dienām, kad tas bija izslēgts, kamēr inženieri pētīja problēmas tā elektronikā. Heršels atkal ir gatavs uzsākt planētu un zvaigžņu veidošanās izpēti.

HiFi ir instruments, kas veidots, lai pētītu ūdeni dažādos debesu objektos. Pirmie novērojumi tika veikti jau 2009. gada 22. jūnijā. Tas darbojās lieliski. Problēmas tika novērotas 2009. gada 3. augustā.

Heršels tobrīd atradās 1,5 miljons kilometru attālumā no Zemes. Tas ir nesasniedzams attālums astronautiem.

"Heršela gadījumā mēs nevaram vienkārši turp aizbraukt un salabot," teica Deivids Sousvūds.

Attālinātā situācijas analīze un problēmas risināšana ilga 160 dienas.

Sākotnēji tika nolemts instrumentu izslēgt un uzsākt rūpīgu izmeklēšanu, lai atklātu problēmas cēloni. Decembrī bija skaidrs, ka viena LCU vienība ir bojāta neparedzēta īssavienojuma rezultātā, kuru, iespējams, izraisījusi kosmisko staru mijiedarbība ar datoru.

Par laimi zinātniskais darbs netika traucēts, jo visa izmeklēšanas perioda laikā neviens HiFi plānotais mērķis neatradās instrumenta redzeslaukā. Tā kā Heršels "slēpjas" no Saules, tas redz konkrētus debesu apgabalus noteiktos laika periodos.

"Mēs zinājām, ka galvenie mērķi nonāks redzeslaukā janvāra beigās. Tādēļ tika nolemts nesteigties," piebilda Sousvūds.

Tiklīdz problēma tika lokalizēta, tika izveidota programmatūra, lai līdzīgā situācijā nerastos vēl kāds īssavienojums. Tad tika uzsākta HiFi reaktivācija, aktivējot rezerves LCU vienību. Tagad HiFi instruments darbojas pilnvērtīgi un ir gatavs uzsākt novērojumus.

"Pateicoties pārplānošanai, zinātniskais darbs netika traucēts," stāstīja profesors Sousvūds.

Kamēr HiFi bija izslēgts, zinātnieki pilnībā izmantoja abus pārējos instrumentus - PACS un SPIRE.

Turpmāko mēnešu laikā tiks atgūts nokavētais. HiFi pētīs Piena Ceļa galaktikas zvaigžņu dzimšanas reģionus, galvenokārt, Oriona miglāju, kas Heršela redzeslokā nonāks janvāra nogalē.

"Tas ir lieliski, ka HiFi ir atpakaļ ierindā, Heršels atkal ir pilnībā vesels," teica Heršela projekta zinātnieks Gorans Pilbrats.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!