ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Heršela skats uz Piena Ceļu


Publicēts: 2.10.2009

Veiktspējas pārbaudes fāzē Heršela teleskops ir nofotografējis Piena Ceļa galaktikas apgabalu, kas redzams Dienvidu Krusta zvaigznājā. Šie attēli demonstrē tā dēvēto SPIRE/PACS kameru paralēlo novērošanas metodi.

Septembra sākumā, veiktspējas pārbaudes fāzē SPIRE un PACS fotometri tika saslēgti "paralēlajā slēgumā", lai novērotu 2x2 grādus lielu apgabalu, kas atrodas netālu no galaktikas plaknes, aptuveni 60 grādu attālumā no galaktikas centra Dienvidu Krusta zvaigznājā.

Šis reģions tika atzīts par ļoti labu veiktspējas pārbaudei, jo tajā ir ļoti daudz molekulāro mākoņu. Zvaigžņu veidošanās agrīnās stadijas šādos mākoņos ir Heršela "jājamzirdziņš". Savukārt SPIRE un PACS instrumenti paredzēti, lai atklātu un novērotu zvaigznes tādās attīstības stadijās, kādas nebija iespējams saskatīt ar agrāk būvētajām infrasarkano staru spektra observatorijām.

Galarezultātā iegūtajos attēlos redzams ļoti bagātīgas aukstas matērijas rezerves, kurās vērojama agrāk neparedzēta "kņada". Starpzvaigžņu materiāls kondensējas, veidojot sarežģītu tīklu no matērijas pavedieniem un zvaigznēm dažādās attīstības stadijās. Novērojumu rezultātā iegūtie dati ļauj aprēķināt, cik daudz šī aukstā materiāla tur ir, kāda ir tā masa un temperatūra, kāds ir mākoņa ķīmiskais sastāvs, kā arī, vai kāda no tā daļām nekolapsē, lai veidotu jaunas zvaigznes.

Šāda tipa novērojumi ir Heršela teleskopa primārais mērķis. Jaunākā Eiropas kosmosa aģentūras infrasarkano staru spektra observatorija pētīs zvaigžņu veidošanos, starpzvaigžņu vidi Piena Ceļā un tuvākajās galaktikās, kā arī meklēs ļoti tālas galaktikas.

Heršela observatorijā ir ļoti plašs instrumentu klāsts, kas ļauj veikt fotometriju, fotografēšanu, lielu apgabalu kartēšanu un spektroskopiskos novērojumus. SPIRE/PACS paralēlais novērošanas režīms ir viena no spēcīgākajām Heršela novērošanas metodēm. Abas kameras strādā sinhroni, novērojot vienu un to pašu apgabalu. Tādejādi tiek izveidotas uzreiz piecas fotogrāfijas, kas ataino objektu dažādos viļņu garumos.

Daļa no Heršela zinātniskās fāzes projektiem tiks veikta tieši paralēlajā kameru slēgumā, lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu ierobežotās dzesētāja rezerves. Regulāri tiks veikti lielu Piena Ceļa galaktikas apgabalu novērojumi, lai labāk izpētītu šo kosmisko terra incognita.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!