ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

HD teleskops


Publicēts: 17.07.2009

HD televizori, HD videokameras, HD displeji. Tagad ir pieejams arī HD teleskops - EdgeHD. Šī brīnuma autors ir kompānija Celestron. Ja esat HD tehnoloģiju piekritējs, iesakam labāk iepazīties ar šo teleskopu.

Stāsts būtu jāsāk ar pamatiem - Šmita-Kasegrēna sistēmu, kas savus ziedu laikus piedzīvoja aptuveni pirms četrdesmit gadiem. Ar šiem teleskopiem varēja iegūt lieliskus attēlus, bet to cena daudzkārt pārsniedza vaļasprieka astronoma budžetu.

1970tajos gados kompānija Celestron bija atradusi veidu kā ražot Šmita-Kasegrēna sistēmas teleskopus par pieņemamu cenu. Celestron C8 bija revolūcija. Aiz tā sekoja ne mazāk populārais C5 un lielākās versijas - 11'' un 14''. Mūsdienās joprojām var atrast cilvēkus, kas lieto šīs "oranžās trubas".

Tomēr tehnoloģija varēja kļūt vēl labāka. Nākamais solis bija aplanātiskie teleskopi. Tajos iemontētie asfēriskie spoguļi ir paredzēti gan sfēriskās, gan komas aberācijas korekcijai. Dārgāks, bet noteikti lielisks instruments. Astrogrāfs - teleskops, kas paredzēts tikai astrofotografēšanai, kura kļūst arvien populārāka vaļasprieka astronomu vidū. Tas ir specifisks teleskops, kas darbojas kopā ar īpašu kameru. Astrofotogrāfs jums paver plašu iespēju lauku - astrometrija, zvaigžņu klasifikācija, asteroīdu, komētu, maiņzvaigžņu, novu un pat nezināmu planētu medības.

Astrogrāfa lielākais pluss ir ne tikai aberāciju maksimāla korekcija, bet arī fokusa plakne, kas ir plakana un tādēļ attēlos visas zvaigznes sanāk veinādi asas. EdgeHD optika nodrošina aptuveni trīs reizes plakanāku plakni nekā ar parastajiem SCT teleskopiem. Tādejādi attēli būs perfekti asi visā laukumā pat ar vislielākajām lādiņsaites matricām.

Gluži kā 1970tajos gados Celestronam izdevās izveidot salīdzinoši lētus un labus SCT teleskopus, tāpat mūsdienās viņi cer "apgriezt kājām gaisā" vaļasprieka astronomiju, iepazīstinot pasauli ar pirmo augstas izšķirtspējas teleskopu - Celestron EdgeHD.

Celestrons apgalvo, ka gaismas būs vairāk. Protams, nedrīkst aizmirst, ka fokusam ir jābūt precīzam. Attēls kļūs gaišāks, izšķirtspēja labāka un jūs ieraudzīsiet blāvākus objektus, ja salīdzināsiet ar citiem līdzīga atvēruma teleskopiem.

Lai arī šis teleskops ir dārgāks un dižķibeles laikos to varēs atļauties tikai retais Latvijas vaļasprieka astronoms, tas tomēr nebūs nesasniedzams, jo cena būs tikai par 1/3 lielāka nekā identiska izmēra parastajam teleskopam. Protams, jo labāku montējumu izvēlēsieties, jo dārgāks paliks jūsu pirkums.

Gluži kā Tammy Plotner no Universe Today, es varu tikai piekrist, ka Celestron firma spēj radīt labus produktus, kurus jūs varēsiet lietot ne tikai garantijas laikā, bet desmit un pat divdesmit gadus ilgāk. Protams, kompāniju sacensību rezultātā reizēm rodas dīvaini produkti, kas, par laimi, tā arī nomirst dabīgā ceļā. Atliek cerēt, ka solītais piepildīsies un EdgeHD tiešām būs revolūcija vaļasprieka astronomijas lauciņā.

Detalizētāku informāciju par jauno teleskopu varat izlasīt Celestron mājaslapā.

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!