ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Habla mantojuma projektam 10 gadi!


Publicēts: 3.10.2008

Habla mantojuma projektam, kas aizsākās 1998. gadā, paliek 10 gadi. Par godu šai nozīmīgajai jubilejai, tiek publicēts Habla teleskopa fotoattēls, kurā redzams NGC 3324 - kosmiskie kalni un ielejas, kas atrodas aptuveni 7200 gaismas gadu attālumā Kuģa Ķīļa zvaigznājā.

Kopš 1998. gada oktobra, projekta ietvaros ir "uzrakti" un publicēti 130 Habla teleskopa attēli, kā arī ir veiktas vairākas novērojumu sesijas, kas atvēlētas tieši šī projekta dalībniekiem. Katru mēnesi Habla mantojuma Interneta lapā tiek publicēta jauna, līdz šim neredzēta Habla teleskopa fotogrāfija.

Šomēness izvēlēta kosmiska ainava, kurā redzama milzīga gāzu dobuma mala, kas atrodas zvaigžņu dzimšanas reģionā NGC 3324. Vairāku jaunu un karstu zvaigžņu radītais vējš ir izpūtis caurumu gāzu un putekļu mākonī.

Attēlā labi redzami aukstās gāzes un putekļu torņi, kas paceļas pāri mirdzošās gāzes fonam. Biezais un blīvas gāzu un putekļu maisījums neļauj mums saskatīt jaunās zvaigznes.

NGC 3324 jābrauc skatīties uz dienvidu puslodi. Miglājs atrodas Kuģa Ķīļa miglāja (NGC 3372) ziemeļrietumu daļā. Šajā miglājā atrodas arī Atslēgas cauruma miglājs un aktīvā zvaigzne Eta Carinae.

Attēls ir veidots, kombinējot datus no ACS kameras un WFPC2 kameras. ACS kameras attēls ir fotografēts 2006. gadā un tur redzama aina, kas iegūta, izmantojot ūdeņraža filtru. Savukārt WFPC2 kameras fotoattēls tapis 2008. gadā ar īpašiem filtriem izolējot sēra un skābekļa starojumu. Apvienojot fotoattēlus, sēra radītais starojums redzams sarkanā, skābekļa - zilā, bet ūdeņraža - zilā.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!