ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Gran Telescopio Canarias karaliskā inaugurācija


Publicēts: 14.07.2009

Aptuveni 400 gadus pēc tam, kad Galileo Galilejs pavērsa savu paštaisīto teleskopu pret debesīm, pirmo gaismu noķert gatavojas pasaules lielākais teleskops, kura inaugurācijas ceremonijā piedalīsies ne tikai astronomi un zinātnieki, bet arī slavenības no visas pasaules un pat Spānijas karaliskā ģimene.

Gran Telescopio Canarias (GTC) inaugurācija notiks 2009. gada 24. jūlijā Spānijai piederošajās Kanāriju salās. Teleskopa 10,4 metrus lielais spogulis spēj savākt vairāk gaismas, nekā jebkurš cits 8 līdz 10 metru teleskops pasaulē. Vairāk kā 500 astronomiem, žurnālistiem un slavenībām pievienosies Spānijas karalis Huans Karloss I un karaliene Sofija.

"GTC pabeigšana un inaugurācija ir milzīgs sasniegums astronomiem un Floridas universitātei, kuri, sadarbojoties ar Spānijas un Meksikas kolēģiem, ir paveikuši šo grandiozo darbu," teica Džo Glovers no Floridas universitātes. "Mēs ceram, ka mūsu astronomi veiks grandiozus atklājumus ar šo patiesi jaudīgo teleskopu."

GTC atrodas aptuveni 2400 metrus virs jūras līmeņa La Palmas salā. Tā milzīgo spoguli veido 36 sešstūraini segmenti, kuru virsma ir visgludākā, kāda jebkad ir tikusi veidota kādam no optiskajiem teleskopiem. Sarežģīts mehānisms koordinē spoguļu novietojumu, lai, neatkarīgi no teleskopa pozīcijas, tie vienmēr darbotos kā vienots veselums.

Stens Dermots no Floridas universitātes apgalvo, ka šis teleskops spēs ne tikai savākt vairāk gaismas, bet iegūt daudz asāku un precīzāku attēlu. Astronomiem tas būšot unikāls un spēcīgs instruments, ar kuru varēs pētīt visuma pirmsākumus.

"Planetāro disku struktūras interpretācija ir atkarīga no attēla kvalitātes," piebilda Dermots, paskaidrojot, ka GTC palīdzēs meklēt planētas, iespējams, ka tam izdosies atklāt pirmo apdzīvojamo planētu.

Teleskops spēj savākt gaismu, bet tikai ar specifiskiem astronomiskajiem instrumentiem iespējams atklāt tās noslēpumus. Mašīnas dzinēja izmēra CanariCam, kuras izmaksas sasniedz vairākus miljonus ASV dolāru, sāks darbu jau nākamgad. Šī kamera darbosies infrasarkanajā spektrā. Tā ir unikāla kamera, kas spēs noteikt polarizētās gaismas virzienu. Lai ieraudzītu planētas, tā spēs bloķēt gaismu no centrālās zvaigznes. Šīs spējas palīdzēs atklāt vēsākas planētas un izpētīt magnētiskā lauka ietekmi uz zvaigžņu un planētu veidošanos.

Astronomy.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!