ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ātrākā un jutīgākā kamera uzsāk darbu


Publicēts: 28.06.2009

Šī jaunā un ātrā kamera, kas spēj uzņemt 1500 attēlus sekundē, ir milzīgs izrāviens uz zemes esošo teleskopu instrumentu izstrādē. Pirmie 240x240 pikseļu attēli ir uzņemti, pateicoties ESO un trīs Francijas laboratoriju no French Centre National de la Recherche Scientifique/Institut National des Sciences de l'Univers (CNRS/INSU) sadarbībai. Šādas kameras būs lielisks papildinājums nākamās paaudzes adaptīvajai optikai.

"Šai kamerai līdzīgas nav visā pasaulē. Tā mums palīdzēs spert milzu soļus daudzās visuma izpētes jomās," pastāstīja Norberts Hubins no ESO. OCam būs daļa no otrās paaudzes VLT teleskopa instrumenta SPHERE, kas tiks uzstādīts 2011. gadā, lai fotografētu ap tuvākajām zvaigznēm riņķojošās milzu citplanētas.

Ātra kamera ir ļoti svarīgs adaptīvās optikas komponents, kas tiek lietots uz Zemes bāzētajos teleskopos, kuru iegūtos attēlus parasti bojā atmosfēras turbulence.

Adaptīvā optika palīdz novērst atmosfēras turbulences efektu. Tādejādi ar teleskopiem, kas atrodas Zemes atmosfērā, var iegūt tikpat skaidrus attēlus kā ar tiem, kas riņķo ārpus Zemes atmosfēras. Adaptīvās optikas pamatā ir korekcijas, kas tiek ieviestas reālā laika režīmā, balstoties uz kontrolattēliem, kurus iegūst ar kameru, kura spēj fotografēt ļoti ātri. Mūsdienās tas ir vidēji daži simti kadru sekundē. Jaunākās paaudzes instrumentiem ir nepieciešamas vēl ātrākas kameras, kuras spēj uzņemt vairākus tūkstošus attēlu sekundē. Šeit noderēs jaunā OCam.

"Adaptīvās optikas efektivitāte ir atkarīga no kameras ātruma un jutības," paskaidroja Filippe Fetjērs no LAOG, kurš koordinēja OCam projektu. "Bet tie ir parametri, kas ir nesavietojami. Jo ātrāka kamera, jo tai ir mazāka jutība." Tādēļ kamerām, kuras tiek izmantotas ļoti ātrai filmēšanai vai fotografēšanai, ir nepieciešams spēcīgs apgaismojums, kas nav realizējams astrofotografēšanā.

OCam un tās CCD220 uztvērējs, kuru izstrādāja Lielbritānijas kompānija e2v, atrisināja šo problēmu, izveidojot ne tikai ļoti jutīgu, bet arī ļoti ātru kameru. Kā jau jebkurai elektroniskai ierīcei, arī lādiņsaites matricas kamerām ir raksturīgs troksnis. OCam novērotais troksnis ir aptuveni desmit reizes mazāks nekā patlaban izmantojamajos VLT uztvērējos.

"Pateicoties šai tehnoloģijai jaunās paaudzes ESO VLT instrumenti spēs nodrošināt viskvalitatīvākos attēlus ar ļoti lielu detalizācijas pakāpi un asumu," paziņoja Žans Luks Gahs no Laboratoire d’Astrophysique de Marseille, kurš vadīja komandu, kas izstrādāja kameru.

"Patlaban mēs plānojam izstrādāt adaptīvās optikas uztvērējus, kuri tiks izmantoti ESO plānotajā 42 metru Eiropas ļoti lielajā teleskopā EELT," pastāstīja Hubins.

Pateicoties vairāku Eiropas organizāciju sadarbībai, OCam kļūs par lielisku un plaši izmantotu produktu. Tas ir vairāk kā piecu gadu darba rezultāts, kuru finansēja Eiropas komisija, ESO un CNRS-INSU.

OCam darbībā (.MPG, 44.0 MB)

ESO

Komentāri

  1. Nelabojams tieši 29.06.2009 domāja šādi:

    Fantastic!!! Bet nu dzesējams tas zvērs gan ne pa jokam, lai trokšņus dabūtu lejā. Laikam jau ar slāpekli taču. Incanti, kā dzesēšana iestrādāta jau pašā čipa korpusā, nevis kaukas pēc tam piekarināts klāt. Procesoru ražotāji varētu pamācīties.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: