ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ar atgriešanos, Habl!


Publicēts: 10.09.2009

STS-125 misija ir izrādījusies veiksmīga. Astronomi ir publicējuši pirmās Habla teleskopa fotogrāfijas, kurās redzamas tālas galaktikas, blīvi apdzīvotas zvaigžņu kopas, pasakaini "radīšanas pīlāri" un "tauriņa" miglājs. Pārliecinieties paši, ka risks ir bijis tā vērts.

Habla teleskopa atjaunotie instrumenti spēj uztvert visumu plašā spektrā - no ultravioletās līdz infrasarkanajiem stariem tuva viļņu garuma spektra daļas.

"Tas ir jaunas dzīves sākums Hablam," teica Eds Vailers no NASA. "Teleskops ir pārdzīvojis lielas pārmaiņas un tagad ir jaudīgāks nekā jebkad agrāk, pietiekami labi aprīkots, lai piedzīvotu nākamo desmitgadi."

Jaunie instrumenti labāk uztver gaismu, krietni uzlabojot Habla novērošanas spējas.

"Mums nav ne mazāko iemeslu sūdzēties par jaunās WFC3 un salabotās ACS kameras, kā arī COS un STIS spektrometru iegūtajiem datiem," teica Keita Nolla. "Mērķi, kurus mēs izvēlējāmies, lai pārbaudītu Habla teleskopu, atklāj tā grandiozās iespējas."

STS-125 misijas ietvaros tika uzstādīti divi jauni instrumenti - WFC3 un COS, kā arī salaboti divi citi - ACS un STIS.

Pēdējos trīs mēnešus zinātnieki un inženieri fokusēja, pārbaudīja un kalibrēja instrumentus. Habla teleskops ir viens no sarežģītākajiem kosmosā palaistajiem teleskopiem. 2009. gada 23. jūlijā testi tika pārtraukti, lai nofotografētu Jupiteru un plankumu, kas radies sadursmē ar komētu vai asteroīdu.

Habla teleskopam ir aizsācies jauns posms. Pieprasījums pēc teleskopa laika ir ļoti liels. To skaitā ir gan Koipera joslas novērojumi, gan citplanētu atmosfēras izpēte. Astronomiem ir ambiciozi plāni nofotografēt visumu infrasarkanajam spektram tuvajā daļā, lai ieraudzītu struktūras, kas bija izveidojušās tad, kad visums bija tikai 500 miljons gadus vecs.

Pirmajā attēlā redzams NGC 6302, kas pazīstams arī kā Tauriņa miglājs. Attēls tapis ar WFC3 kameru. Objekts atrodas 3800 gaismas gadu attālumā Skorpiona zvaigznājā. Miglāja šķērsizmērs ir aptuveni 2 gaismas gadi.

Otrajā attēlā redzams 3 gaismas gadus garš pīlārs, kurā rodas jaunas zvaigznes. Objekts ir daļa no slavenā Ķīļa miglāja, kas atrodas aptuveni 7500 gaismas gadu attālumā.

Trešais attēls ir Stefana kvinteta jeb Hiksona kompaktās grupas 92 fotoattēls. Tā ir piecu galaktiku grupa. Augšējā kreisajā stūrī redzamā galaktika NGC 7320 patiesībā atrodas tuvāk nekā pārējās galaktikas - aptuveni 40 miljons gaismas gadu attālumā. Stefana kvintets redzams Pegasa zvaigznājā.

Pēdējā fotogrāfijā redzama blīvi apdzīvotas zvaigžņu kopas panorāma. Tā ir slavenā Omega Centauri, kurā atrodas aptuveni 10 miljoni zvaigžņu. Šajā objektā, kas atrodas aptuveni 16 000 gaismas gadu attālumā, redzamas 10 līdz 12 miljards gadus vecas zvaigznes.

Hubblesite

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!