ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

ALMA piecīši


Publicēts: 17.06.2010

Šajnantoras plato aptuveni 5000 metru augstumā sarodas arvien vairāk antenu. ALMA masīvs, kas pētīs Visumu milimetru un submilimetru viļņu diapazonā, turpina augt. 2010. gada 31. maijā tur atradās jau piecas antenas.

Kad ALMA masīvs būs pabeigts, tas sastāvēs no piecdesmit četrām 12 metru antenām un divpadsmit 7 metru antenām, kuras apvienos ar interferometrijas metodes palīdzību, izmantojot speciālu superdatoru - ALMA korelātoru. Tādejādi masīvs darbosies kā viens milzīgs teleskops. Šobrīd astronomiem un inženieriem ir izdevies veiksmīgi saslēgt kopā pirmās piecas no ALMA antenām.

Pirmie veiksmīgie mērījumi tika veikti jau 2009. gada oktobrī, kad ALMA masīvu veidoja tikai divas antenas. Trīs antenas kopā tika saslēgtas novembrī. Arvien augošais masīvs ļaus veikt plašus un intensīvus korelātora pārbaudes darbus, kādus nebija iespējams veikt ar mazāku antenu skaitu.

ALMA pētīs Visumu milimetru un submilimetru viļņu diapazonā. Šī gaisma nāk no apgabaliem, kuru temperatūra ir tikai dažus desmitus grādus augstāka par absolūto nulli, kā arī no dažām vistālākajām un senākajām Visuma galaktikām.

Turpmāko mēnešu laikā uz plato tiks nogādātas arvien vairāk antenas. Projekta dalībnieki plāno, ka pirmos novērojumus varēs sākt veikt ar daļēji pabeigtu masīvu 2011. gadā. ALMA masīvs tiks pabeigts 2012. gadā.

 

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!