ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

42 metru spogulis būs jāved uz Cerro Armazones


Publicēts: 28.04.2010

ESO padome 26. aprīlī nosauca vietu, kur atradīsies milzīgais Eiropas ekstrēmi lielais teleskops (E-ELT), kura primārā spoguļa diametrs būs 42 metri. Tas ir Cerro Armazones kalns Atakamas tuksnesī Čīlē. E-ELT atradīsies 3060 metru augstumā, tikai 20 kilometrus no Cerro Paranal, kur atrodas ESO Ļoti lielais teleskops (VLT).

"Tas ir svarīgs pavērsiens, kas ļaus mums pabeigt šī ambiciozā projekta dizainu," teica ESO ģenerāldirektors Tims de Zījevs. "Es pateicos vietas atlases komandai par šo grandiozo darbu, kas ilga vairākus gadus.

Nākamais solis ir paša teleskopa uzbūvēšana. Tas būs teleskops, kurš pētīs Visumu redzamās gaismas un infrasarkano staru diapazonā. E-ELT būs "pasaules lielākā acs, kas pavērsta pret debesīm". Darbus plānots uzsākt jau šī gada beigās, bet pirmo gaismu teleskops varētu ieraudzīt 2018. gadā.

Lai izvēlētos vietu teleskopam, tiek ņemti vērā daudzi faktori. Atmosfēras "astronomiskā kvalitāte", skaidru nakšu skaits, mitruma daudzums atmosfērā, tās stabilitāte - tie ir tikai daži no faktoriem, kas tiek analizēti. Papildus tiek izvērtētas arī celtniecības, loģistikas un apkalpošanas izmaksas, kā arī iespējas veikt darbus kopā ar pārējām ESO iestādēm.

2010. gada martā padomei tika iesniegti finālisti - Armazones, Ventarrones, Tolonchar un Vizcachas kalni Čīlē, kā arī La Palma Spānijā. Visas šīs vietas ir ļoti izcilas astronomisko novērojumu veikšanai. Armazones tika izvēlēta kā visatbilstošākā, ņemot vērā, ka ir iespējama sadarbība ar Paranālas observatoriju, kur atrodas VLT teleskops. Abās observatorijās gada laikā ir aptuveni 320 skaidras naktis.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!