ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sprunguļi riteņos


Publicēts: 6.11.2009

Ja jūs domājat, ka savstarpējie kašķi un intrigas ir raksturīgi tikai Latvijas politiķiem un Meksikas seriālu varoņiem, tad rūgti maldāties. Zinātnes pasaulē bez tiem neiztikt. Šoreiz šie "sprunguļi riteņos" tiek likti zinātniekiem, kas vēlas atkārtot tumšās matērijas eksperimentu.

Zinātnieku grupa vēlas atkārtot pretrunīgu eksperimentu, kuru pirms tam veica Itālijas zinātnieku grupa, kas apgalvo, ka viņiem ir izdevies atklāt tumšo matēriju. Eksperimenta atkārtotājiem, iespējams, nāksies šo eksperimentu veikt bez itāļu grupas palīdzības, ekipējuma un padomiem.

Tiek uzskatīts, ka tumšā matērija sastāda aptuveni 85% no Visuma matērijas, bet tā praktiski nemijiedarbojas ar parasto matēriju. DAMA eksperimenta ietvaros Itālijas zinātniekiem, kā viņi apgalvo, esot izdevies iegūt tiešus apstiprinājumus tumšās matērijas eksistencei.

DAMA eksperimentā tika izmantots uztvērējs, kurš bija pildīts ar 250 kilogramiem superattīrīta nātrija jodīda kristāliem, kas atradās aptuveni 1400 metrus zem Gran Sasso kalna. Desmitgades laikā tika rūpīgi vākti dati un konstatēts, ka šo kristālu kodoli regulāri rada gaismas uzliesmojumus, kuri, iespējams, rodas mijiedarbībā ar tumšo matēriju. Interesanti, ka uzliesmojumu biežumam ir sezonāls raksturs, kas varētu būt saistīts ar Zemes kustību cauri galaktiskajai tumšās matērijas plūsmai.

Līdz šim nav izdevies apstiprināt šī eksperimenta rezultātus, izmantojot citus uztvērējus. Tādēļ daļa pētnieku uzskata, ka DAMA signāls ir pašu kristālu radioaktīvā piesārņojuma rezultāts.

"Ir labs iemesls neticēt signālam," teica Ādams Falkovskis no Ratdžersa universitātes Ņūdžersijā.

Savukārt Frenks Kalapraiss uzskata, ka eksperimentu vajadzētu atkārtot. "Tas varētu būt pareizs, viņi ir rūpīgi cilvēki," zinātnieks piebilda. "Es domāju, ka to ir vērts pārbaudīt."

Kalapraiss un daži viņa kolēģi uzskata, ka līdzīga uztvērēja radīšana ir vienīgais veids kā pārbaudīt DAMA eksperimenta rezultātus. Viņi vēlas šos kristālus ievietot Boreksīno eksperimentā, kurā patlaban ir aptuveni 300 tonnas šķidra organiska maisījuma, lai noķertu Saules neitrīno daļiņas. Neitrīno uztveršanai ir nepieciešama rūpīga fona signālu kontrole, tādēļ Boreksīno ir ideāla vieta, kur pārbaudīt vai DAMA kristāli tiešām uztvēruši tumšo matēriju.

DAMA zinātnieki nepiekrīt. Piedāvājums neesot labs vairāku iemeslu dēļ. "Boreksīno nevar nodrošināt visas stingrās prasības, lai iegūtu uzticamus mērījumus," skaidroja Rita Bernabei no Nacionālā kodolfizikas institūta Romā.

Atkārtot DAMA eksperimentu bez itāļu zinātnieku palīdzības būs grūti, jo izrādās, ka starp grupu un kristālu piegādātāju Saint-Gobain no Parīzes, ir noslēgta vienošanās, kas liedz citiem zinātniekiem iegādāties īpaši attīrītos nātrija jodīda kristālus. Spānijas zinātnieku grupai, kas vēlējās veikt ANAIS eksperimentu Canfranc pazemes laboratorijā Saragosā, tika atteikta šo pašu kristālu iegāde.

"Mums jāpatērē laiks un papildus līdzekļus, lai sameklētu alternatīvu," teica Hosē Angels Vilārs no Saragosas universitātes.

Kalapraiss uzskata, ka viņa komandai varētu tomēr izdoties mēģināt atkārtot eksperimentu, izaudzējot pašiem savus kristālus. Tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums vai eksperiments tiks turpināts.

Nature

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!