ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Piesakies lidojumam uz Marsu!


Publicēts: 20.10.2009

Eiropas kosmosa aģentūra meklē brīvprātīgos lidojumam uz Marsu, kas sāksies 2010. gadā. Starptautiska komanda dosies 520 dienu ilgā ceļojumā turp un atpakaļ uz sarkano planētu, kā arī pavadīs 30 dienas uz Marsa virsmas.

Šie seši brīvprātīgie dzīvos noslēgtā vidē, kas atrodas Maskavā, Krievijā. Tādejādi tiks pētīti medicīniskie un psiholoģiskie ilga kosmiskā lidojuma aspekti.

Šis eksperiments ir daļa no projekta Mars 500, kuru veic Eiropas kosmosa aģentūra sadarbībā ar Krievijas Biomedicīnisko problēmu institūtu (IBMP). Projekta mērķis ir izpētīt cilvēka psiholoģiskās, medicīniskās un fiziskās iespējas un ierobežojumus, ilgstoši atrodoties kosmosā.

Šogad jūlijā noslēdzās 105 dienu misija. 2010. gadā aizsāksies 520 dienu ilga simulācija, kas sekos četru mēnešu ilgiem trenniņiem. No Eiropas kosmosa aģentūras piedalīsies divi brīvprātīgie un divi rezervisti.

Simulācija sastāvēs no 3 daļām - 250 dienu ilgu lidojuma uz Marsu, 30 dienu misijas uz sarkanās planētas virsmas un 240 dienu ceļojuma atpakaļ uz Zemi. 30 dienu virszemes misijas laikā puse no apkalpes pārvietosies uz Marsa izpētes moduli un šo laiku pavadīs šķirti no pārējās komandas.

Kandidātiem jābūt vecumā no 20-50 gadiem, motivētiem, ar labu veselības stāvokli un ne garākiem par 185 centimetriem, kā arī jāmāk vai nu angļu, vai nu krievu valoda. Kandidātiem jābūt ar pieredzi medicīnā, bioloģijā, dzīvības uzturēšanas sistēmu inženierzinātnēs, datortehnoloģijās, elektronikā vai inženierzinātnēs.

Kandidāti tiks atlasīti, ņemot vērā izglītību, profesionālo pieredzi, medicīnisko stāvokli un sociālos kritērijus. Atlases process ir praktiski tāds pats kā astronautu atlases gadījumā.

Lielākais mīnuss ir kandidātu nacionalitātes un dzīvesvietas ierobežojumi - Austrija, Beļģija, Šveice, Čehu republika, Vācija, Dānija, Spānija, Francija, Grieķija, Itālija, Īrija, Norvēģija, Nīderlande, Zviedrija un Kanāda. Pieteikšanās beigu termiņš ir 2009. gada 5. novembris, tā kā visticamāk Latvijas pilsoņi nepaspēs nomainīt nedz nacionalitāti, nedz pilsonību.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!