ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēness puķe


Publicēts: 28.03.2009

Iedomājieties spilgtu ziediņu uz zaļa kāta, kas aug uz Mēness. Fonā aust Zeme. Zinātniskā fantastika? Nē. Tabers Makkallums no Paragon kosmosa attīstības korporācijas uzskata, ka 2014. gadā tā būs realitāte. Varbūt vajdzētu apsvērt brendu Mēness gurķis? Ierastās reklāmas "Mārupes gurķis" vietā skanētu "Mēness gurķis".

Paragon ir noslēdzis sadarbības līgumu ar Odyssey Moon Ltd., lai nogādātu bioloģisko siltumnīcu uz Mēness.

Odyssey Moon Ltd. ir viena no privātajām organizācijām, kas piedalās Google Lunar X balvas izcīņā. Tās mērķis ir nosūtīt uz Mēness robotu, kas spētu nobraukt vismaz 500 metrus un pārraidīt video signālu, attēlus un datus atpakaļ uz Zemi. Savukārt Paragon ir viena no kompānijām, kas sadarbojas ar NASA jaunā Orion projekta ietvaros. Paragon šis nebūs pirmais bioloģiskais eksperiments kosmosā, bet pirmā reize, kad šāds eksmeriments tiek veikts uz cita debess ķermeņa.

Paragon prezidente Džeina Pointere uzskata, ka tas būs aizraujošs eksperiments. Pointere un Makkallums ir slēgtu bioloģisku sistēmu eksperti, kas paši ir piedalījušies līdzīgā projektā, kas pazīstams kā Biosphere 2.

Mēness puķe ir ne tikai aizraujošs eksperiments ar lielu simbolisku nozīmi, bet vērtīgas zināšanas, kas palīdzēs izveidot bioloģiski neatkarīgas Mēness bāzes.

"Augi ir audzēti bezsvara stāvoklī un, protams, Zemes gravitācijas apstākļos, bet līdz šim tas nav darīts uz cita objekta," piebilda doktors Volkers Kerns no Paragon, kurš ir veicis eksperimentus ar augiem uz NASA vairākkārt izmantojamajiem kosmosa kuģiem un starptautiskās kosmiskās stacijas. "Mūs interesē kādu iespaidu uz augu augšanu atstās Mēness gravitācija."

Arī planetārais zinātnieks Kriss Makkeijs no NASA Ames kosmosa izpētes centra piedalīsies Mēness oāzes projektā. "Pirmā auga izaudzēšana no sēklas un pilns tā evolūcijas cikls uz citas pasaules būs nozīmīgs solis dzīvības izplatībā ārpus Zemes robežām. Jo ātrāk mēs to izdarīsim, jo labāk."

"Mēs esam ļoti priecīgi par Paragon pievienošanos mūsu komandai, jo viņi ir termālo un bioloģisko sistēmu eksperti," teica Odyssey Moon dibinātājs Roberts Ričards. "Mani ir aizrāvusi ideja izaudzēt pirmo augu uz citas pasaules."

 

Paragon, attēla autors Jonathan Chapin

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!