ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Lielais hadronu paātrinātājs - pasaules gals?


Publicēts: 29.03.2008

2008. gada maijā notiks Lielā hadronu paātrinātāja (LHC) palaišana. Šī unikālā ierīce spēs paātrināt daļiņas un izraisīt to sadursmes. Zinātnieki cer, ka tādejādi viņiem izdosies izdarīt atklājumus gan eksotisko subatoma izmēru daļiņu jomā, gan paša visuma uzbūvē. Tomēr ne jau visi ir apmierināti ar šīs ierīces iespējām.

Daļiņu paātrinātāji jau sen ir izraisījuši diskusijas par to drošību. LHC ir pirmais šāda tipa paātrinātājs, tādēļ mēs varam tikai paredzēt kāds būs iznākums. Vai zinātnieki būtu kaut ko palaiduši garām un nenovērtējuši? Ja nu teorija izrādīsies nepareiza? Kāds vīrs Havaju salās tic, ka LHC palaišana būs pasaules gals un ir sācis tiesvedības procesu, lai panāktu daļiņu paātrinātāja projekta apstādināšanu. Viņa baiļu iemesls? Šis cilvēks tic, ka LHC radīs milzīgu melno caurumu un milzīgais antimatērijas daudzums iznīcinās Zemi. Vai šai panikai ir arī zinātnisks pamats? Diez vai...

Valters Vāgners no Havaju salām ir iesniedzis prasību pret vareniem pretiniekiem - ASV enerģijas departamentu, Fermī laboratorijas daļiņu paātrinātāju netālu no Čikāgas, CERN un Nacionālo zinātnes fondu (NSF). Vāgnera un viņa sabiedrotā Luisa Sančo izklāstītie argumenti ir visai savādi.

"Divu atomu saspiešana, kad tie sadursies ar ātrumu, kas tuvs gaismas ātrumam, radīs neatgriezenisku kolapsu, izveidojot milzu melnā cauruma miniatūru versiju. [...] Matērija, kas nonāks saskarsmē ar šo melno caurumu, tiks tajā ievilkta un nekad netiks ārā. Ar laiku šajā mikro melnajā caurumā nonāks visa Zemes matērija, pārvēršot to par vidēja izmēra melno caurumu, kas aprīs Mēnesi, mākslīgos pavadoņus, SKS utt.," bija rakstīts iesniegumam Honolulu tiesai.

Papildus iesniegumam tiesā, Vāgners ir izveidojis Interneta lapu, kurā izklāsta savus apsvērumus par LHC un aicina cilvēkus ziedot viņa tiesvedībai naudu. Vāgners plāno, ka tiesas procesiem vajadzētu aptuveni 100 000  USD.

Pagaidām zinātnei nav neviena pierādījuma, ka divu daļiņu sadursme var radīt melno caurumu, kas varētu aprīt planētu. Ir interesanti lasīt šo vīru apgalvojumu, ka SKS turpinās rotēt ap Zemes masas melno caurumu, vismaz uz īsu brīdi būs kur patverties.

Abu apsūdzētāju zinātniskā izglītība šķiet visai neadekvāta izvirzītajiem apgalvojumiem. Vāgners ir darbojies kodolizotopu medicīnā un ir ieguvis pamata grādu fizikā Berkleja universitātē. Viņa kolēģim Sančo fiziķa izglītība ir tīta vēl lielākā noslēpumu plīvurā.

Vāgners vēlas atlikt LHC palaišanu līdz tiks veiktas viņaprāt nopietnākas drošības pārbaudes. Iepriekš vēsturē ir bijuši līdzīgi precedenti, kad zinātniekiem nācies tiesāties vairākus gadus.

Domājams ne viens viens zinātnieks cer, ka LHC spēc radīt mikroskopiskus melnos caurumus. Iespējams, ka pavisam drīzā nākotnē būs iespējams redzēt kā rodas melnais caurums un kā tas iztvaiko. Varbūt pat būs iespējams ielūkoties notikumu horizontā un izpētīt Havkinga starojumu.

Pat ja paātrinātāja enerģija izrādīsies nepietiekama, lai radītu melnos caurumus, iespējams izdosies atklāt un izpētīt eksotiskas daļiņas, kas labāk palīdzēs saprast visuma uzbūvi.

Tagad mums liekas absurdi baidīties no planētu atrašanās vienā līnijā, bet pat nesenā pagātnē bija precedenti, kad šāda zīme tika uzskatīta par pasaules bojāejas vēstnesi. Mēs jau sen vairs neglābjamies no Saules vai Mēness aptumsuma. Neviens neslēpjas alās no komētas, kas ar garu asti izdaiļo naksnīgās debesis. Ja mēs ļausimies "pasaules gala" paranojai un bailēm no nezināmā, nevis mēģināsim risināt šos jautājumus zinātniski, cilvēces attīstība zinātnes jomās apstāsies. Mums atliek tikai cerēt, ka LHC tiks palaists un jaunie atklājumi tiks izmantoti cilvēces labklājības celšanai, nevis ļaunprātīgiem nolūkiem.

Fox NEWS

Komentāri

  1. Aivjans tieši 1.04.2008 domāja šādi:

    Izklausās pēc šizofrēnijas.

    Vai prasītājs spēj zinātniski pierādīt, vai norādīt uz neapgāžamiem piemēriem, kas kaut vienu melno caurumu ir izraisījis? Nedomāju vis! Laikam cilvēkam nav ko darīt. Vai arī vienkārši cerēja uzvārīties uz publicitātes rēķina. Ja viņa mērķis bija dabūt trafiku uz savu saitu, tad domāju, ka tas viņam ir izdevies. Apsveicami.

  2. xikes tieši 9.05.2008 domāja šādi:

    Kad tieši notiks palaišana?

  3. Redaktors tieši 9.05.2008 domāja šādi:

    Joprojām stāv 2008. gada maijs LHC lapā, konkrētāki datumi nav minēti. Cik zināms, joprojām tiek veikti dažādi testi.

  4. KK tieši 2.07.2008 domāja šādi:

    Jūlijs pienācis jau/ viss čikiniekā

  5. xikes tieši 2.07.2008 domāja šādi:

    Vēl jau nav palaists.
    http://www.lhcountdown.com/
    Vēl tikai piecas dienas!

  6. KK tieši 3.07.2008 domāja šādi:

    nu jau 4

    gaidam

  7. KK tieši 4.07.2008 domāja šādi:

    3

  8. KK tieši 7.07.2008 domāja šādi:

    nu ta šodien, ja?

  9. xikes tieši 7.07.2008 domāja šādi:

    Nu bija tā vēl vakar..
    Bet šodien izskatās, ka jau atkal atlikts >.

  10. Redaktors tieši 8.07.2008 domāja šādi:

    Once all sectors are cold, electrical testing will be concluded in readiness for first beams, currently scheduled for August.

  11. NixN tieši 11.07.2008 domāja šādi:

    Nu neteikšu ka es esmu starā par to ka šāda veida eksperimenti tiek veikti te pat uz mūsu pašu planētas. Cilvēkiem ir tendence kļūdīties... Un uz 100u dien nevar zināt kam tur ir taisnība par to drošumu. Un manīm domāt ir pilnīgi nevietā šajā sakarā pieminēt komētas, saules aptumsumus un citas dabas parādības ar kuru izcelsmi cilvēkam nav ne mazākā sakara.

  12. NixN tieši 12.07.2008 domāja šādi:

    Attiecībā uz tēmu silti iesaku palasīties lūk šo te:

    http://www.risk-evaluation-forum.org/LHCeng.pdf

  13. cydonia tieši 14.07.2008 domāja šādi:

    >NixN
    labs pdf. bija interesanti palasīties.
    problēma slēpjas apstāklī, ka cilvēkiem ir ļoti dažādas prioritātes, intereses un vērtējumu skalas. izlasot šādu dokumentu, vienus pārņem paniskas bailes, citiem pārskrien skudriņas, cik ļoti gribētos ātrāk iedarbināt lhc un izzināt pasauli.

  14. NixN tieši 15.07.2008 domāja šādi:

    Un kur paliek pašsaglabāšanas instinkts??? Kā vispār var pieļaut kaut niecīgi-niecīgāko riska pakāpi ja runa iet par to ka mēs pašrocīgi sev varam uzrīkot pasaules galu? (un kā gan to vēl saukt?) ... Prātā vienīgi nāk tas ka grūti ir aptvert un noticēt tam kas kaut kas tāds vispār var notikt. Nudien ar nožēlu jāsecina ka cilvēka stulbumam nav robežu.

  15. xikes tieši 1.08.2008 domāja šādi:

    Nu ko.. pēc jaunās atskaites vēl tikai 6 dienas.

  16. dziviba tieši 1.08.2008 domāja šādi:

    Butu zinatnieki labak izspetijushi zemei lidzigo planetu "Gliese " neka radijushi shadu dargu ladinju! pietam vel ar nedroshibu!

  17. man divas versijas tieši 5.08.2008 domāja šādi:

    1) Vai nu viņiem pilnīgi nekas nesanāks-tāds purkšķis vien būs:))
    2) Viss izdosies...tikai kas??

  18. ieinteresetais tieši 8.08.2008 domāja šādi:

    kad tad iisti buus taa palaishana?..manas domas ir taadas vai nu cilveece nonaaks pie jauna atklaajuma vai ies bojaa..tachu mees muusu pasauli pashi izniicinaam shaa vai taa..resursu kraajumi tiek izsmelti, daba tiek piesaarnjota, kuras rezultaataa klimats izmainaas pasaulee..

  19. Redaktors tieši 9.08.2008 domāja šādi:

    10.09.2008 ir patreizējais palaišanas datums.

  20. asgard tieši 11.08.2008 domāja šādi:

    Palaišanas dienā tam kurš spiedīs lielo sarkano pogu vajadzētu teikt "Commencing primary ignition"

  21. dziviba tieši 27.08.2008 domāja šādi:

    Vai lielas handronu paatrinatajs ir saistits ar Laika mashinu? vizmas ta daudzi saka un salidzina.

  22. Redaktors tieši 27.08.2008 domāja šādi:

    Ja nu vienīgi tādā nozīmē, ka zinātniekiem iespējams būs iespējams simulēt agrīnā visuma procesus. Šobrīd neviens nekur vēl netaisās ceļot :)

  23. dziviba tieši 27.08.2008 domāja šādi:

    Sho es atradu un man skiet kad shis ir ljoti saistits ar sho raxtu - par lielo handronu paatrinataju..ko zin, varbut jau atklajumi ir veikti un kads jau celjo!

    Krievu zinātnieki uzskata, ka drīzumā ceļosim laikā

    ------------------------------------------------------

    Krievi uzskata, ka jau šogad iespējams notiks pirmā ceļošana laikā. Aprīļa beigās tiks atklāts European Particle Physics Centre, kurā tiks pētīts Lielais Sprādziens, kas iespējams radīja visu pasauli, ko pazīstam un kurā dzīvojam. Tomēr divi krievu zinātnieki uzskata, ka ar šīs jaunās ierīces palīdzību varēs veikt pirmo ceļojumu laikā. Protams, tas ir praktiski neiespējami, tā saka lielākā daļa zinātnieku, jo brīdis, kad rodadīsies šis sprādziens, būs pārāk īss un to nevarēs nekādīgi kontrolēt, lai to izmantotu par laika mašīnu. Vēl viena problēma ir tā, ka ar šo ierīci nejauši var izveidot melno caurumu, kas nebūt nav tik jauki kā izklausās. Tas varētu nozīmēt šīs pasaules ko mēs zinām bojāeju, jauki ne? Atliek vien gaidīt 30. aprīli, kad varbūt pieredzēsim pasaulē lielāko atklājumu.

    Īsumā par šo ierīci, kas varētu izpostīt mūsu mierīgo pastāvēšanu. Tā ir 27 kilometrus gara caurule, kuras abos galos ir uber gudras ierīces, kas sūtīs atomdaļiņas pa šo cauruli un kaut kur pa vidu tās nereālā ātrumā sadursies, radot sprādzienu.

    Kaut gan man pašam liekas, ka viņiem nekas nesanāks, tomēr pavērošu, kas notiks. Tik viena lieta ko nesaprotu, ja šiem izdotos ceļot laikā, tad kāpēc mēs par to neko nezinām? Vaitad nākotnes cilvēki neceļo uz pagātni? Labprāt kādu satiktu un uzsistu klaču…

    44gadus vecais Andrew Carlssin ar sākuma kapitālu 800$ divās nedēļās spekulējot ar vērtspapīriem biržā ieguva 350 miljonus dolāru. Kad laimīgajam biržas spēlmanim uzlika rokas dzelžus viņš savu neparasto veiksmi izskaidrojis laika masinu un apgalvojis, kad esot laika ceļotājs no 2256. gada.
    Savā 4 stundas garajā atzīšanās runā Karlsins atklāja, ka esot ieradies no nākotnes. Piedāvājis atklāt Osamas Bin lādena atrašanās vietu un kā pagatavot zāles pret AIDS, ja viņam došot iespēju atgriesties pie viņa laika mašīnas. Taču šīs mašīnas atrašanās vietu spītīgi atteicies norādīt, kā arī atklāt uz kādu principu tā darbojas "Lai šī informācija nenonāktu sliktās rokās"
    Oficiālie pārstāvji pārliecināti, ka stāsts par ceļojumu laikā ir meli, taču Volstrītas vērtspapīru komisijas pārstāvis pieļauj ,ka stāsts varētu būt arī patiess, jo : "Neviens nevar atrast nekādus pierādījumus tam ka Endrju Karlisīns eksistējis pirms 2002.gada decembra..."
    Tas nav vienīgais ņotikums, kurā minēti laika ceļotāji. 2. Pasaules kara kikā Ļeņingradā aizturēts vīrietis, kuram bija personu apliecinoši dokumenti ar krāsainu fotogrāfiju, priekšmets, kuru mēs atpazītu kā kredītkarti, dīvains fotoaparāts bez filmiņas uc, savāds lietas.
    Pieņemsim uz brīdi ka šie fakti ir patiesi - vai nu eksistē vadāma laika mašīna, vai arī kaut kādi , mistiski laika tuneļi, kā gadījumā ar ķīniešu ierēdņa dēlu ,kas no viduslaikiem uz veselu gadu bija nonācis mūsdienās un pēctam atgriezies atpakaļ. Viņas liecība fiksēta klostera hronikās. Stāsts par pilsētu, kurā deguši "burvju uguņi", par metāla putniem debesīs un par "braukšanu 'milzu čūskas vēderā" - šis notikums ir fiksēts arī laika "mūsu pusē" 20. gs beigās atrasts zēns, kas runājis senā ķīniešu valodas dialektā, apģērbts seno laiku apģērbā utt. Piekam pēc gada pazudis tikpat noslēpumaini,kā parāsdījes.
    17. gs apbedījumos - ātrumā piemirsu kurāEiropas valstī atrastas mobīlā telefona Nokija atliekas !

  24. laaab tieši 7.09.2008 domāja šādi:

    Kad ieslegs galu gala to handronu paatrinataju!?

  25. Roberts Berkis tieši 7.09.2008 domāja šādi:

    10.septembrī

  26. dziviba tieši 9.09.2008 domāja šādi:

    Butu ljoti labi ja riit butu raksts par ritdienas notikumu! :) Shis tomer ir ljot interesants raksts, tikko pat tvnet ar uzduros shaj temai!

  27. rikabuka tieši 10.09.2008 domāja šādi:

    Man ir bail. shitā darīties ir slikti :(

  28. IVI tieši 10.09.2008 domāja šādi:

    liekas ka pagaidām viss ir savās vietās, tāda savāda smaķele gan virmo gaisā... :-)

  29. xikes tieši 10.09.2008 domāja šādi:

    Tiešraidi no CERN var skatīties šeit:
    mms://qstream-live.qbrick.com/00862live80910

  30. x-girl tieši 10.09.2008 domāja šādi:

    pec cik ilga laika mes tiksim iesukti melnajā caurumā?

  31. bmx tieši 15.09.2008 domāja šādi:

    man viss sis ir pohuj kas bus tas bus

  32. ... tieši 6.10.2008 domāja šādi:

    Tātad - vai kāds ir dzirdējis par šī eksperimenta rezultātiem? Visi tā runāja par to, ka nu šis brīnums ir gatavs un tiks palaists, bet par reszultātiem gan nekas netiek teikts, kaut arī solīja tos jau septembra beigās... :(

  33. claria tieši 26.05.2009 domāja šādi:

    ja tas nekaites zemei tad es ar mieru!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!