ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Lidojums uz Marsu sāksies jau šogad


Publicēts: 12.02.2009

2009. gada nogalē seši brīvprātīgie dosies uz Marsu. Projekta Mars-500 ietvaros viņi pavadīs 520 dienas kosmosa kuģī, kas brauks uz Marsu, pavadīs uz planētas 30 dienas un tad lidos atpakaļ. No ESA projektā piedalīsies divi brīvprātīgie. Lidojuma izmaksas varētu pārsniegt 15 miljonus USD.

Pirms lidojuma plānoti divi īsāki pārbaudes periodi. Pirmais izmēģinājuma lidojums notika jau 2007. gada novembrī un ilga 14 dienas. Tā laikā tika pārbaudīta tehnika. 2009. gada 31. martā sāksies 105 dienu ilgs lidojums, kurā piedalīsies 4 Krievijas un 2 Eiropas brīvprātīgie. Apkalpes locekļiem ir pieredze medicīnā, inženierzinātnēs, bioloģijā un elektronikā. Visi komandas locekļi runā angliski un krieviski.

Starpplanētu lidojums no Zemes līdz Marsam ilgs 250 dienas. 30 dienas apkalpes locekļi pavadīs uz sarkanās planētas, lai pēc tam dotos 240 dienu garā ceļojumā atpakaļ uz Zemi. Apkalpei būs veiksmīgi jāorganizē pārtikas patēriņš, jo papildināt to nebūs iespējams. Diēta un ikdienas darbi būs līdzīgi kā uz starptautiskās kosmiskās stacijas, ieskaitot sportiskās aktivitātes. Lidojuma laikā tiks veiktas arī ārkārtas situāciju simulācijas.

Fantastiski, vai ne? Mazliet sajūsmu noplicina fakts, ka tā būs tikai lidojuma imitācija, kas patiesībā norisināsies tepat uz Zemes, īpaši izveidotā virszemes eksperimentālajā kompleksā IBMP, kas atrodas Maskavā. Tā ir izolēta vide, kurā atrodas četri, savsrapēji savienoti, hermētiski moduļi un viens (5), kas paredzēts Marsa virsmas izgājienu modelēšanai. Kopējais tilpums ir 550 m3. Pirmais modulis (2) ir tehniskā-medicīnas istaba, otrais (3) - dzīvojamā platība. Trešais modulis (1) paredzēs nolaišanās moduļa simulācijām, bet ceturtais (4) imitēs noliktavu. Interesanti, ka pilnīgākas ticamības radīšanai, mākslīgi tiks radīta sakaru signāla aizture, kāda būtu novērojama kosmosa kuģim atrodoties ievērojamā attālumā no Zemes.

Mars-500 ietvaros zinātnieki cer iegūt vērtīgus datus par cilvēcisko faktoru šāda tipa lidojumos. Šis projekts palīdzēs izstrādāt efektīvāku komandas sastāvu, ņemot vērā dažādus aspektus - dzimuma, kultūras, pārliecību un personības atšķirības.

Kosmonavtka

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!