ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Labākas komandas meklējumos


Publicēts: 22.05.2013

Tuvākajos 50 gados mēs varētu sagaidīt pirmā cilvēka izkāpšanu uz Marsa. Šī misija nozīmē ne tikai sarežģītas tehnoloģijas un izaicinājumiem bagātu lidojumu, bet arī nopietnus psiholoģiskos pārbaudījumus astronautu komandai, kas nelielā telpā pavadīs vairākus gadus.

Mičiganas universitātes paspārnē nu jau trīs gadus tiek attīstīts projekts, kura ietvaros tiek izstrādātas inovatīvas ierīces, kas palīdzēs analizēt apkalpes savstarpējo komunikāciju un nodrošinās tūlītēju atgriezenisko saiti brīdī, kad komandā sāks veidoties konflikta situācija.

NASA ir piešķīrusi finansējumu vēl trim gadiem, tādejādi kopējās projekta izmaksas sastāda jau 2,5 miljonus USD.

"Mēs izstrādājam sistēmu, kas reģistrēs komandas efektivitātes dinamiku reālā laika režīmā, nodrošinot informācijas pieejamību komandas biedriem, kas viņiem palīdzētu noteikt komandas darba efektivitāti," pastāstīja psiholoģijas profesors un pētījuma vadītājs Stīvs Kozlovskis.

Katram astronautam tiks piešķirta ierīce, kas varētu nebūt lielāka par viedtālruni. Tā reģistrēs dažādus parametrus, piemēram, sirdsdarbību, kustības, balss intonācijas un sejas izteiksmi komandas biedriem komunicējot vienam ar otru.

Ierīce spēs noteikt, kad cilvēks sāk runāt skaļi vai sarunas vidū pēkšņi dodas projām. Šāda rīcība, ja tā tiek novērota atkārtoti, liecina par briestošu konfliktu.

Personālās ierīces vēl tiek izstrādātas. Prototips izrādījās ļoti efektīvs laboratorijas apstākļos un drīzumā varētu tikt izmantots plašākos pētījumos.

Kozlovskis pastāstīja, ka viņa komanda katru dienu vāc informāciju no zinātniskajām komandām, kas atrodas izolētos un ekstrēmos apstākļos, līdzīgos, kādos nākas darboties astronautiem. Šī informācija palīdzēs izstrādāt korektu komandas darbības modeli, kas tiktu izmantots inovatīvajās ierīcēs.

Ideālā gadījumā ierīce spētu identificēt problēmu un nekavējoties nodotu informāciju apkalpes loceklim, vadītājam vai visai komandai.

"Tas nozīmē iedot komandai rīkus, kurus tie var izmantot psihosociālās veselības novērošanai, citiem vārdiem sakot, lai noskaidrotu, kā mums klājas, vai pastāv kādi draudi psihosociālajai veselībai, sniedzot savlaicīgus brīdinājumus agrīnā periodā, lai tiktu galā ar problēmu, pirms tā ir samilzusi," paskaidroja Kozlovskis.

Michigan State University

Komentāri

  1. Andis tieši 22.05.2013 domāja šādi:

    Viņi tur nedaudz nepārspīlē? Var taču atlasīt uz aizsūtīt normālus cilvēkus, kuri paši saprot kad briest konflikts un spēj adekvāti reaģēt. Kādas vēl inovatīvas ierīces??? Būtu labāk ieguldījuši to naudu citu nepieciešamo tehnoloģiju izstrādē. Citādi tiešām vēl 50 gadi būs jāgaida. Ceram uz Mars One, nevis "apkalpes savstarpējās komunikācijas un atgriezeniskās saites nodrošināšanas ierīci" :)

  2. syi tieši 22.05.2013 domāja šādi:

    un vēlāk, kā jau ierasts,Našas gudrības tiks ieviestas dzīvē. Kompāniju darbinieki staigās apkārt ar stresometriem.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!