ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Izpletnis un Mēness kolonizācija


Publicēts: 20.03.2009

Izpletnis ir ļoti svarīga detaļa NASA plānos atgriezties uz Mēness. Kolonizācijai būs nepieciešami ne tikai jaudīgi un droši kosmosa kuģi, bet arī izturīgi un uzticami izpletņi. Domājāt, ka astronauti uz Mēness nosēdīsies ar izpletņu palīdzību? Nē, izpletnis tiks izmantots, lai uz Zemes atgrieztos vairākkārt izmantojamās nesējraķetes.

NASA un ASV gaisa spēku piloti 2009. gada 28. februārī "nometa" aptuveni 22 tonnu smago nesējraķetes butaforiju Arizonas tuksnesī.

"Jaunajām Ares raķetēm būs atkārtoti izmantojama nesējraķešu pakāpe, kuru mēs savāksim pēc katra starta," paskaidroja Džeimss Bārnams no Māršala kosmisko lidojumu centra. "Lai noķertu nesējraķeti, pirms tā ietriecas zemē, mums vajag super-uzticamu izpletni."

"Mēs lidojām ar 175 mezglu ātrumu aptuveni 7 kilometru augstumā un nometām vienu no vissmagākajām kravām, kāda ir vesta ar C-17," pastāstīja pilots Frenks Beteas. "Lai šāds izmēģinājums noritētu veiksmīgi, sadarbojās NASA, gaisa spēki, armija, kompānija Boeing un citi."

Ares nesējraķetes izpletnis sastāv no maza pilota izpletņa, kas izraisa bremzējošā izpletņa atvēršanos, kā arī no trim galvenajiem izpletņiem. Izmēģinājumos tika pārbaudīta visu trīs sistēmu darbība. Bremzējošā izpletņa diametrs ir aptuveni 20 metri un tā uzdevums ir nobremzēt nesējraķeti un pagriezt to vertikāli, pirms atveras trīs galveno izpletņu kopa, kuras uzdevums ir nodrošināt "maigu" nosēšanos. Izmēģinājumos bremzējošais izpletnis darbojās lieliski.

Nākamajās pārbaudēs tiks palielināts butaforijas svars līdz 40 tonnām.

"Kad jūs redzat kā milzīgā krava krīt strauji lejup, tad atveras izpletņi un kritiena ātrums palēninās, jūs jūtaties ļoti apmierināts," piebilda Beteas, kuram izmēģinājuma dienā bija dzimšanas diena. "Ir fantastiski redzēt, ka tas darbojas. Un ar katru izmēģinājumu mēs iemācamies daudz ko jaunu, lai nākamo pārbaužu rezultāti būtu labāki, un ar katru reizi mēs arvien vairāk tuvojamies Mēnesim."

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!