ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Iespējams ir notverta dievišķā daļiņa


Publicēts: 4.07.2012

Applausiem skanot, divas neatkarīgas CERN Lielā daļiņu paātrinātāja eksperimentu zinātnieku komandas šodien paziņoja par iespējamu jaunas daļiņas atklāšanu. Tās parametri ļoti atgādina teorētiski izskaitļotos Higsa bozona jeb dievišķās daļiņas parametrus.

CMS (Compact Muon Soleniod) eksperimenta ietvaros ir novērots notikumu pīķis masas reģionā ap 125 GeV ar sigmas vērtību 5, kas nozīmē, ka rādītājs ir ĻOTI ticams. Iespēja, ka tās ir fona svārstības ir viena pret trim miljoniem. Šis pīķis varētu būt saistīts ar agrāk nenovērotu daļiņu, kuras masa varētu atrasties 125 GeV reģionā.

Iegūtie rezultāti atbilst teorētiskajiem Higsa bozona jeb dievišķās daļiņas parametriem. Tomēr jāturpina pētījumi, lai noteiktu, vai jaunā daļiņa tiešām atbilst visiem teorētiskajiem Higsa bozona parametriem.

CMS eksperimenta ietvaros tika analizētas protonu-protonu sadursmes, kas notikušas  2011. gadā un 2012. gadā līdz pat 17. jūnijam.

Standarta modelis paredz, ka Higsa bozons pastāv ļoti īsu brīdi pirms tas sabrūk citās labi zināmās daļiņās. CMS eksperimentā tika pētīti pieci galvenie iespējami Higsa daļiņas sabrukšanas kanāli.

Higsa bozons jeb, kā to mēdz dēvēt, dievišķā daļiņa ir teorētiska Standarta modeļa sastāvdaļa, kas pārējām daļiņām piešķir masu.

Lai precizētu atradumu, vajadzēs vēl vairāk sadursmes. Visai droši var teikt, ka jauna daļiņa ir atrasta, tomēr nav pamata pilnībā apgalvot, ka tas ir Higss. Signāls izskatās līdzīgs, bet iespējams, ka tas ir tikai līdzīgs.

Patīkami apzināties, ka milzīgais, laikietilpīgais un finansiāli apjomīgais projekts beidzot ir nesis pirmos augļus. Ja atrastā daļiņa tiešām izrādīsies dievišķā, tad noteikti varēs teikt, ka Lielā daļiņu paātrinātāja "svētais grāls" ir atrasts.

Mēs visi noteikti gaidīsim šī stāsta turpinājumu, jo nupat ir atvēries jauns logs uz milzīgo Visumu.

CERN

Komentāri

  1. N.R. tieši 4.07.2012 domāja šādi:

    Žēl, esmu vīlies. Pat Starspace nenoturējās, un pieminēja dievu virsrakstā. Jūs tak zināt, ka tas ir žurnālistu jājamzirdziņš, nevis zinātnes.

  2. Redaktors tieši 4.07.2012 domāja šādi:

    u protams, Leons M. Ledermans, kurš šo terminu ieviesa savā populārzinātniskajā grāmatā arī "nenoturējās". Dievišķās jeb Dieva daļiņas nosaukums ir iegājies tādēļ, ka tiek uzskatīts, ka šai daļiņai ir ārkārtīgi milzīga, centrāla nozīme. Protams, ir fiziķi, kas tā neuzskata.Personīgi es ļoti cienu Ledermanu un viņa darbu, lai teiktu, ka viņa ieviestaistermins ir tikai žurnālistu jājamzirdziņš. Un Higsa bozonam ir pietiekami centrāla nozīme, lai tam piedēvētu nedaudz "superspēju". Vismaz spēja pievērst visas pasaules uzmanību tam noteikti piemīt.

  3. Deja Vu tieši 4.07.2012 domāja šādi:

    Uz minētā piesaukšanu jau var skatīties arī no otras puses - nevis kā iracionālā slavinājumu, bet gan kā zinātnes triumfu - tur, kur iedomājās esam dievišķo, tika atklāta zinātniski izskaidrojama parādība.

  4. cylon tieši 4.07.2012 domāja šādi:

    Kaads ludzu isumaa var izskaidrot Higsa bozona lielo nozimi? tas kaut ko krasi tagad mainiis? kur to varees izmantot?

  5. dzimmijs13 tieši 4.07.2012 domāja šādi:

    Par "dievišķo" - gluži vienkārši judeokristīgās tradīcijas kontekstā iegājies ka ar terminu "dievišķs" uzreiz apziņā uzaust kāds "dievs radītājs", Bībeles dievs.
    Jāatmet šis priekšstats, saprotot "dievišķais" līdzīgi kā minēja mūsu cienījamais Redaktors - "centrālā nozīme", un viss būs kārtībā.

  6. >>cylon tieši 5.07.2012 domāja šādi:

    Lielā nozīme ir tam cilvēciskajam faktoram, ka cilvēks spēj analizēt, un izzināt ko tādu, ko piemēram nespēj antilope!
    Bet pa lielam vilcienam, šim atklājumam nav pilnīgi nekādas jēgas!
    Jo Higsa bozons eksistē neatkarīgi no tā, vai kāds zīdītājs uz planētas Zemes prekš sevis to ir atklājis!

    Hikgins labi pateica, viss rodas ne-no kā!!!
    Katrā ziņā tehnoloģijas attīstībai šajos 40 gados šis Šveices tunelis -paātrinātājs ir devis 10 kārtīgu atdevi , ja rēķinām ko no tā esam ieguvuši.Neskaitot ka zinātkāre ir tagad apmierināta.Tieši taustāmos uzskates līdzekļos esam ieguvuši daudz jaunu tehnoloģiju no šā projekta!

    Higsa bozonam nav nekādas nozīmes, jo mēs viņu ietekmēt nevaram!:)
    Nozīme būs tad, ja spēsim šo procesu kontrolēt!...??

  7. Andis tieši 5.07.2012 domāja šādi:

    Njā... Panorāmā ne pušplēsta vārda - svarīgāks ir Vairas jaunais limuzīns, pa LNT - tā starp citu pieminēja. Toties Euronews - pats pirmais sižets. Labi, LTV1 nedaudz reabilitējās un nakts ziņās kaut ko pateica. Bet palika skumji, ka šādi notikumi paliek ārpus Latvijas patērētāju sabiedrības uzmanības...
    No otras puses - kā teica mans labs draugs un zinātnes cienītājs, kurš piezvanīja, lai apsveiktu ar šo notikumu, - jā, cilvēki meklēja pusgadsimtu, iztērēja vairākus miljardus, lai konstatētu, ka vielai ir masa. Varētu padomāt, ka pirms tam to neviens nezināja :)Tas humoram :)
    Bet nu pats es priecājos par šo pagriezienu zinātnē un ar nepacietību gaidu jaunus atklājumus un teorijas.

  8. Nelabojams tieši 5.07.2012 domāja šādi:

    >cylon
    1. Higsa bozona atrašana apstiprina ļoti lielas un nozīmīgas teorijas pareizību - vismaz pašreiz zināmajās robežās.
    2. Tas ļaus attiecīgās teorijas izstrādā tālāk un iegūt pilnīgākus priekšstatus par Visuma uzbūvi un attīstību.
    3. Tieša praktiska labuma te PAGAIDĀM nav. Bet ir lietderīgi atcerēties to gadījumu, kad Maikls Faradejs demonstrēja toreizējam britu premjerministram elektriskās strāvas radītās parādības. Uz premjera jautājumu "...bet kāda tam ir nozīme?" Faradejes bij atcirtis - "Ser, jūs vēl kādreiz no tā iekasēsiet nodokļus!"
    Ja nopietni, tieši to pateikt nevar, bet fundamentālajos pētījumos iegūtās atziņas var pēc kāda laika parādīties praksē visneparedzamākajā veidā. Protams, ka tie, kam vienīgās prasības ir paēst, iedzert un, sorry, no$%^^&, būs vīlušies un uzskatīs to visu par zemē nosviestu laiku un naudu.
    Beigās: mana "nefiziķa" iekšējā balss saka, ka atklātais tiešām IR Higsa bozons, bet tā īpašību pētījumi gan nesīs vēl ne vienu vien pārsteigumu, šobrīd nekādās (vismaz plašāk zināmās) teorijās neparedzētu.

  9. cydonia tieši 5.07.2012 domāja šādi:

    tieši tā. mums ir fundamentāls atklājums, bet pagaidām mums nav ne jausmas ko mēs no tā iegūsim. tas var izrādīties ķeksītis akadēmiskās fizikas grāmatā un tas var izrādīties vērtīgāks, par uguni, riteni, elektrību un internetu kopā paņemtu. izprast higsa dabu, iegūt kontroli pār masu... jēziņ, fantastiem ir kur izvērties.

  10. lāšēns tieši 5.07.2012 domāja šādi:

    Tas bija zināms jau SEN :)

  11. asgard tieši 9.07.2012 domāja šādi:

    Nu tad atliek tik sintezēt elementu Zero http://masseffect.wikia.com/wiki/Element_zeroun durvis uz kosmosu būs vaļā.

  12. Jupis tieši 10.07.2012 domāja šādi:

    Smieklīgi, tas elements zero ir neitrons, kas sen jau kā pazīstams :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!