ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ieelpojiet, izelpojiet


Publicēts: 9.05.2008

Esat sēdējuši piebāztā telpā ar sliktu ventilāciju? Nav pārāk patīkama nodarbe. Lai nākotnes astronautiem nebūtu jāmokās ar piesmakušu gaisu, NASA nesen veica Oriona kapsulas klimata kontroles sistēmas pārbaudes, kurās atkal piedalījās brīvprātīgie. Ļoti žēl, bet izmēģinājumi jau ir beigušies, un lielākajiem sviedrētājiem un elpotājiem nāksies vien gaidīt nākamo izdevību.

Izmēģinājumi notika laika posmā no 2008. gada 14. aprīļa līdz 1 maijam. 23 brīvprātīgie varēja izpausties elpojot un svīstot NASA Džonsona kosmosa izpētes centrā Hjūstonā, kur pirmo reizi uz dzīviem subjektiem tika izmēģināta NASA Orion apkalpes kapsulas spēja uzturēt normālu mikroklimatu. CAMRAS sistēma kontrolē ogļskābās gāzes un mitruma daudzumu kapsulā.

Patlaban tiek plānots, ka CAMRAS sistēma tiks iestrādāta Orion apkalpes modulī, Altair kapsulā, kas paredzēta, lai nosēstos uz Mēness, kā arī Mēness visurgājējos.

"Mēs pārejam no papīra uz reālu tehnoloģiju testiem, kas tiks iestrādāta kosmosa kuģos," skaidroja NASA inženieris Evans Tomass, kas bija viens no brīvprātīgajiem.

"Mūsu mērķis ir izveidot CAMRAS tā, lai tā būtu vienkārša, viegla ierīce, kas darbotos dažādos kosmosa kuģos un citos moduļos," piebilda vadošais izstrādātājs Džefs Sveterličs.

Pirms gada CAMRAS sistēma tika izmēģināta, ievietojot testa kapsulā mehānismus, kas izdalīja ogļskābo gāzi un mitrumu. Tika secināts, ka sistēma darbojas labi. Šogad izmēģinājumi turpinājās jau ar dzīviem cilvēkiem, jo ir ļoti grūti simulēt cilvēka izdalītos metabolisma produktus, kas tiek ražoti dažādos slodzes stāvokļos.

Brīvprātīgie atradās telpā, kura ir aptuveni 16 kubikmetrus liela. Viņiem bija gan jāguļ, gan jāēd, gan jāveic dažādi vingrinājumi, lai maksimāli precīzi atveidotu astronautu ikdienas slodzi.

"Gaiss šķita mazliet mākslīgs, kā lidmašīnā. Telpā bija maz vietas," pastāstīja Ārons Heteringtons. "Tomēr gaiss bija labs un temperatūra patīkama. Tas liecina, ka sistēma darbojas."

CAMRAS sistēmā tiek izmantoti amīni, kas piesaista oglekļa dioksīdu un ūdeni. Sistēma tiek ventilēta uz ārpusi, kur vakuums "uzsūks" ogļskābo gāzi un ūdeni, tādejādi amīnus varēs lietot atkal un atkal.

Paralēli CAMRAS tiek izstrādātas arī tehnoloģijas, kas spēs apstrādāt amīnu piesaistītās vielas un atšķelt no tām skābekli un ūdeni, kā arī pārstrādāt šķidros atkritumus un iegūt dzeramo ūdeni.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!