ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Bridžita apgūst izdzīvošanas mākslu tuksnesī


Publicēts: 18.10.2013

Pārvarot spēcīgus vējus, putekļu viesuļus un nelīdzenu virsmu, Bridžita ir veiksmīgi pabeigusi Marsam līdzīgā Čīles Atakamas tuksneša izpēti. Lai arī Renē Zelvēgeres fani sarosījās, šī nebūs kārtējā filma par jocīgās sievietes piedzīvojumiem, bet gan Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Marsa izpētes visurgājēja ExoMars prototipa izmēģinājumi.

Piecu dienu ilgajā misijā, Bridžita, kā visurgājēju nodēvējuši izstrādātāji, aprīkota ar trim instrumentu prototipiem, veica dažādus uzdevumus sausajā Atakamas tuksnesī. Visurgājēja darbība tika koordinēta attālināti no Hārvelas Lielbritānijā.

"Simulācijas uzdevums bija palielināt pieredzi visurgājēja izmēģinājumu organizēšanā, tādēļ attālinātā kontroles komanda pēc iespējas precīzāk atveidoja reālas situācijas apstākļus," paskaidroja Mišels van Vinnendēls.

"Viņiem vajadzēja izplānot gan optimālās vietas instrumentu pielietošanai, gan drošu pārvietošanos. Tiklīdz plāns bija izstrādāts, tas tika nogādāts vietējai komandai, kuri to nodeva visurgājējam, paši paliekot pēc iespējas "neredzamāki" misijas vadības centram," paskaidroja Vinnendēls.

Šī neredzamība tika īstenota pat tādā mērā, ka vietējā komanda ar slotām nolīdzināja savas pēdas un citu transporta līdzekļu atstātos nospiedumus, lai nekādā veidā netraucētu vadīt visurgājēju.

Bridžita, līdzīgi kā īstais visurgājējs, ir aprīkota ar panorāmas kameru, kameru, kas pietuvina attēlu līdzīgi kā ģeologa lupa un radaru, kas spēj identificēt interesantas vietas zem virsmas, kur varētu veikt rakšanas darbus.

Tā kā visurgājēja prototips nebija aprīkots ar urbi, tad radara darbības rezultātus nācās pārbaudīt manuāli - atrokot vietu, kas tika analizēta.

"Mūsu otrajā urbšanas simulācijas vietā vietējā grupa atrada klinti 60 centimetru dziļumā," pastāstīja projekta vadītāja Sev Gunes-Lasnet no RAL space.

Ļoti vērtīga pieredze tika iegūta arī neparedzamo laikapstākļu dēļ. Spēcīgi vēji un putekļu viesulis piespieda vietējo komandu paslēpties, bet pats visurgājējs netraucēti turpināja darbu.

Visurgājēja priekšējam ritenim pārbraucot pāri plakanam akmenim, tas tika apmests otrādāk. Šī neparedzētā situācija noderēs visurgājēja izstrādātājiem un vadītājiem, lai apdomātu iespējamos risinājumus šādu problēmu gadījumā.

Gan attālinātās vadības komanda, gan vietējā komanda tagad gaida rezultātu apkopojumu, lai redzētu pārbaudes kopainu un varētu turpināt darbu pie ExoMars visurgājēja pilnveidošanas.

ESA

Komentāri

  1. Andis tieši 18.10.2013 domāja šādi:

    Šito uz Eiropu jāsūta, ne Marsu. Uz Marsa jau sen vajadzēja būt cilvēkiem :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!