ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

10. septembris - aplis noslēgsies


Publicēts: 7.08.2008

CERN paziņoja, ka 2008. gada 10. septembrī lielais daļiņu paātrinātājs (LHC) pirmo reizi tiks iedarbināts pilnībā. LHC sektoru atdzesēšana veiksmīgi tuvojas noslēgumam un iekārta ir gatava ļaut stariem veikt pirmo apli. Notikumu tiešraidē translēs Eurovision.

LHC ir pasaulē jaudīgākais daļiņu paātrinātājs, kura radītie stari ir 7 reizes spēcīgāki nekā jebkurā no iepriekšējiem daļiņu paātrinātājiem bija iespējams sasniegt. Tiek plānots, ka maksimālo jaudu LHC sasniegs 2010. gadā. Iekārta atrodas 27 km garā tunelī un ir balstīta uz tehnoloģijām, par kurām pirms 30 gadiem varēja tikai sapņot.

Šādas iekārtas ieslēgšana nav vienkārša pogas nospiešana. Pirms svinīgā brīža noritēja ilgs process, kamēr visi astoņi iekārtas sektori tika atdzesēti līdz vajadzīgajai temperatūrai. Atdzesēšanai sekoja rūpīga visu 1600 supervadītāju magnētu pārbaude. Vispirms tos pārbaudīja katru individuāli, pēc tam saslēdza ķēdē visus sektora magnētus un pārbaudīja dažādus slēguma variantus. Katrs no sektoriem var darboties pilnīgi autonomi.

Jūlija beigās šie sarežģītie priekšdarbi tuvojās noslēgumam. LHC astoņi sektori būs sasnieguši vajadzīgo temperatūru - 1,9K jeb -271oC. Nākamā fāze ir LHC sinhronizēšana ar Super protonu sinhotrona (SPS) paātrinātāju, kurš veido pēdējo posmu daļiņu paātrinātāja padeves ķēdē. Abu ierīču precizitātes kļūda nevar būt lielāka par nanosekundes simtdaļu.

Pirmais sinhronizācijas tests notiks jau 9. augustā. Šajā reizē tiks pārbaudīts stars, kas virzās pulksteņa rādītāja virzienā. Pēc kāda laika tiks pārbaudīts stars, kas pārvietosies pretēji pulksteņa rādītāja virzienam. Pārbaudes turpināsies pat septembrī, lai zinātnieki varētu pilnībā pārliecināties, ka LHC spēs paātrināt starus un nodrošināt to sadursmi ar 5 TeV enerģiju katru staru, kas ir 2008. gada mērķis.

Tiklīdz kā būs nodrošināta stabila nepieciešamās jaudas staru rotācija, tiks koordinēta abu staru sadursme, kuras laikā daļiņu fizikas iespējas pārcelsies jaunā frontē.

"Mēs beidzam maratonu ar sprinta uzrāvienu," pastāstīja LHC projekta vadītājs Lins Evanss. "Tas bija garš ceļš un mēs visi ar nepacietību vēlamies sākt izpētes darbus."

Nozīmīgais atklāšanas pasākums tiks pārraidīts arī Internetā - http://webcast.cern.ch/

Physorg

Komentāri

  1. grifs99 tieši 7.08.2008 domāja šādi:

    Kas ir daļiņu paātrinatajs

  2. dziviba tieši 8.08.2008 domāja šādi:

    Es ar gribetu prasit to pashu, kas tas ir, bet precizak, ko dara dalinju paatrinajums, kada tam funkcija? :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!