ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tālie sakari


Publicēts: 22.08.2009

Lai arī dzīvojam augsto tehnoloģiju laikmetā, joprojām uz Zemes ir daudzas vietas, kur Internets ir ne tikai lēns, bet tā vispār nav. Tālo sakaru nodrošināšana pat tagad ir liels izaicinājums, un kur nu vēl tālāki sakari par kosmiskajiem. Viens no objektiem, ar kuru tiek uzturēti šādi tālie sakari, ir jaunais NASA kosmosa kuģis LRO.

Kad NASA inženieri veidoja Lunar Reconnaissance Orbiter, viņiem bija jāņem vērā, ka datu apjoms, kuru būs jāpārraida no Mēness, būs ievērojams. NASA LRO nākamā gada laikā savāks vairāk datus kā iepriekšējo misiju laikā.

Uz NASA LRO ir izvietots īpašs, aptuveni 33 centimetrus garš instruments (Traveling Wave Tube Amplifier), kas ļauj nosūtīt milzīgus datu apjomus ar neparasti lielu pārraides ātrumu. Ar šo pastiprinātāju LRO var pārraidīt 461 gigabaitu lielu datu apjomu dienā. Datu pārraides ātrums ir aptuveni 100 megabaiti sekundē. Vidējais datu pārraides ātrums Interneta tīklā ir 1-3 megabaiti sekundē.

Pastiprinātāju uzbūvēja kompānija L-3 Communications Electron Technologies. Ierīcē tiek izmantoti elektroni vakuma caurulē, kas pastiprina mikroviļņu signālu. Orbitālā stacija vāc datus un nosūta šo informāciju Ka joslas uztvērējiem, kas atrodas Ņūmeksikas štatā. Vēlāk šos datus izmanto, lai veidotu augstas izšķirtspējas Mēness trīsdimensiju virsmas attēlus.

"Mēs nosūtam atpakaļ vairāk datus nekā agrāk un ātrāk, tas ir gandrīz kā tiešsaistē," teica projekta vadītājs Tods Petersons.

Arī agrākās misijās (Kepler, Cassini) ir izmantots līdzīgs pastiprinātājs, bet tā iepriekšējās versijas nebija tik jaudīgas. Pastiprinātājs, kas izvietots uz LRO ir arī efektīvāks degvielas patēriņa ziņā, jo tas ir vieglāks. Pirms starta tas tika pakļauts dažādām pārbaudēm, lai pārliecinātos, ka instruments spēj izturēt gan vibrāciju, gan temperatūras maiņas.

Kad LRO sasniedza Mēness orbītu, sakaru komanda ar nepacietību gaidīja brīdi, lai pārliecinātos, ka pastiprinātājs ir gatavs darbam. Fakts, ka instruments ir izrādījies veiksmīgs projekts, ir laba ziņa ne tikai LRO komandai, bet arī kompānijai L-3 Communications Electron Technologies, kura uzskata, ka šo tehnoloģiju varētu ieviest arī uz Zemes.

"Šī tehnoloģija varētu radīt labāku pasauli," teica doktors Reinī Simons no NASA.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!