ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sarežģītā operācija


Publicēts: 13.03.2010

Milzu "Marsa antena", kas ir viena no radioteleskopu antenām, kas nodrošina tālo kosmisko sakaru tīklu, gatavojas sarežģītai operācijai. 70 metru lielajam instrumentam, kas nodrošinājis datu saņemšanu un nosūtīšanu vairāk kā 40 gadu laikā, tiks atjaunota rotējošā daļa, kas nodrošina antenas horizontālo griešanos.

Operācijas laikā 4 miljonus kilogramu smagais instruments tiks pacelts uz augšu par 5 milimetriem, lai strādnieki varētu nomainīt tērauda slieci, sienas un javu. Sliece šai antenai tiks mainīta pirmo reizi tās pastāvēšanas vēsturē. Sarežģītā operācija, kas izmaksās aptuveni 1,25 miljonus USD, pagarinās antenas darbības laiku vēl uz 20 gadiem.

"Šī antena ir bijusi NASA darba zirgs vairāk kā 40 gadus," teica Alaudins Bandžī no NASA JPL. "Tā ir piedalījusies neskaitāmās misijās. Mēs vēlamies turpināt šo darbu."

Labošanas darbi tiks veikti lēnām un tiek plānots, ka tiks pabeigti novembrī. Strādnieki nomainīs arī gultņus, kas nodrošina antenas pārvietošanos pa vertikālo asi.

Labošanas darbi netraucēs tālo kosmisko sakaru tīkla darbību, jo tiks izmantotas abas pārējās 70 metru antenas. Viena no tām atrodas netālu no Madrides Spānijā, bet otra - Kenberā Austrālijā. Papildus tīklam tiks pieslēgtas vairākas 34 metru antenas.

NASA šo antenu uzcēla laikā, kad sāka notikt lidojumi tālāk par Zemes orbītu un bija vajadzīgi jaudīgāki sakaru rīki. Šī antena bija pirmā no milzu antenām, kas paredzētas vāju signālu saņemšanai un spēcīgu signālu raidīšanai. 1966. gadā Marsa antena bija 64 metrus liels "šķīvis", kas uz 70 metru antenu tika nomainīta 1988. gadā, lai tā varētu uztvert Voyager 2 signālus, kad tas satikās ar Urānu un Neptūnu.

Lai arī oficiāli šī antena tiek saukta par Tālo kosmisko sakaru staciju Nr. 14, Marsa vārdu tā ieguva no pirmā uzdevuma, kad tai bija jāseko Mariner 4 zondei. Savas pastāvēšanas laikā antena ir nodrošinājusi sakarus ar Pioneer, Cassini un Marsa visurgājējiem. Tieši šī antena uztvēra slavenos Apollo 11 astronauta Nīla Armstronga vārdus - mazs solis cilvēkam, milzu lēciens cilvēcei. Ar šo antenu ir veikta tuvāko planētu, asteroīdu un komētu izpēte.

Šādas antenas darbībā ļoti svarīga ir plakana, līdzena un stabila virsma, lai teleskops spētu precīzi sekot līdzi kosmosa kuģim. Trīs milzīgas tērauda kājas notur antenas struktūru virs sliedes. Starp šīm rotējošajām kājām un sliedi pastāvīgi atrodas aptuveni 0,25 milimetrus plāna eļļas kārtiņa, kas nodrošina sistēmas vienmērīgu darbību.

Laika gaitā eļļa ir izspiedusies gar malām un pamazām ir sabojājusi javu, kas uztur smago kosntrukciju. Tā vietā, lai katru nedēļu veiktu sliedes korekciju ar ķīļu palīdzību, tika izlemts, ka jānomaina visa sliede.

"Kā jebkuras milzīgas rotējošas ierīces gadījumā, kura darbojusies 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā veselus 40 gadus, mums beidzot nācās nomainīt lielās detaļas," teica Veins Sibls. "Mums jānomaina šīs detaļas, lai nacionālais dārgums mums kalpotu vēl vismaz 20 gadus."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!