ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

WISE atvēsinās


Publicēts: 14.11.2009

NASA inženieri ir uzsākuši WISE zondes galveno instrumentu atdzesēšanu, jo jau 2009. gada 7. decembrī nesējraķete no Vandenbergas gaisa spēku bāzes nogādās šo teleskopu kosmosā, kur WISE veiks visa debesu juma kartēšanu infrasarkano staru spektrā, atklājot gan visvēsākās zvaigznes, gan vistumšākos asteroīdus, gan visspožākās galaktikas.

Lai netraucēti varētu saskatīt visuma objektu infrasarkano starojumu, WISE jāatdzesē. Teleskops un detektori ir ievietoti īpašā tvertnē jeb kriostatā, kurš tiks piepildīts ar sasaldētu ūdeņradi. Saldētā gāze palēnām iztvaikos 10 mēnešu laikā. Zinātnieki cer, ka zondei izdosies pusotru reizi noskenēt visu debesu jumu.

Jau 29. oktobrī tika uzsākta ūdeņraža sūknēšana uz kriostata abām tvertnēm. Apkārt esošās caurules ir piepildītas ar sašķidrinātu hēliju, kas atdzesē un kondensē ūdeņraža gāzi par šķidrumu. Kad tvertne ir piepildīta, ūdeņradis tiek sasaldēts. Inženieri procesu novēro visu cauru diennakti.

"Mēs vēlamies, lai ūdeņradis būtu šķidrs, kad tas piepilda tvertni, lai tvertne būtu piepildīta no apakšas līdz augšai vienmērīgi," pastāstīja Džons Elvels, kura vadītā Space Dynamics Laboratory ir atbildīga par WISE instrumenta izveidošanu, pārbaudēm un atdzesēšanu.

Ūdeņradis tiks atdzesēts līdz 7 grādiem pēc Kelvina (-266oC). Šķidrais hēlijs tiks laists pa caurulēm līdz brīdim, kad līdz starta būs palikušas tikai 19 stundas.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!