ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Virgin Galactic SpaceShipTwo uzsprāgst lidojuma laikā


Publicēts: 1.11.2014

2014. gada 31. oktobrī kompānijas Virgin Galactic suborbitālais kosmoplāns SpaceShipTwo uzsprāga izmēģinājuma lidojuma laikā, kad tika iedarbināts jaunais hibrīdais dzinējs. Negadījumā gāja bojā viens pilots, bet otrs smagā stāvoklī tika nogādāts slimnīcā.

Pēc atdalīšanās no nesējlidmašīnas WhiteKnightTwo uz īsu brīdi tika ieslēgts kosmoplāna jaunais hibrīdais dzinējs. Šis bija pirmais izmēģinājuma lidojums, kurā tika izmantots dzinējs, kas pirms tam tika pārbaudīts uz Zemes. Uz poliamīdiem bāzētais granulētās degvielas dzinējs daudzkārt bija darbināts uz zemes, pārliecinoties, ka iegūtie rezultāti ir atkārtojami un droši.

"Mēs jutām, ka varam izmantot dzinēju lidojumā," teica Džordžs Vaitsaids no Virgin Galactic.

Šis bija jau 55. SpaceShipTwo lidojums un 35. reize, kad tas bija veiksmīgi atdalījies no nesēja WhiteKnighTwo. Tā gan bija tikai 4. reize, kad lidojuma laikā tika iedarbināts šķidrās un cietās degvielas dzinējs.

"No daudzajiem izaicinājumiem, ar kādiem Virgin Galactic saskārās savā misijā radīt pasaulē pirmo kosmoplānu, viens no lielākajiem bija pasaulē lielākā hibrīdā dzinēja izstrāde, kas SpaceShipTwo un tās pasažierus droši, regulāri un efektīvi nogādātu kosmosā," teica Vaitsaids 2014. gada maijā.

Kosmoplāna nesējlidmašīna WhiteKnightTwo nolaidās veiksmīgi.

2014. gada nogalē tika plānots sasniegt kosmosu ar SpaceShipTwo. Virgin Galactic dibinātājs Ričards Brensons kopā ar dēlu plānoja doties vienā no pirmajiem SpaceShipTwo komerciālajiem lidojumiem, kas notiktu 2015. gada sākumā. Šobrīd biļetes uz potenciālajiem reisiem jau ir nopirkuši vairāk nekā 700 cilvēki, samaksājot 250 000 USD par vietu.

Vakar zaudētais aparāts, kas bija nodēvēts par "VSS Enterprise" bija vienīgais pilnībā pabeigtais SpaceShipTwo kuģis. Otrs šobrīd tiek komplektēts. SpaceShipTwo ir balstīts uz SpaceShipOne, kas 2004. gada oktobrī ieguva Ansari X balvu 10 miljonu USD vērtībā. Mazākais kosmoplāns uzlidoja virs 100 km robežas trīs reizes, pēc tam tas tika ziedots Nacionālajam aeronautikas un kosmosa muzejam Vašingtonā.

collectSPACE

Komentāri

  1. Andis tieši 2.11.2014 domāja šādi:

    Kaut kā pēdējā laikā neiet ar tām raķetēm... Žēl. Šis negadījums visticamāk attālinās komerciālo lidojumu uzsākšanu.

  2. Andis tieši 5.11.2014 domāja šādi:

    Runā, ka nav gan nekas sprādzis. Kaut kas nav pareizi bijis ar tām divām astēm vai to operatoriem. http://www.space.com/27641-virgin-galactic-spaceshiptwo-accident-investigation-infographic.html

  3. jānis tieši 11.11.2014 domāja šādi:

    vēlākais nākamgad uz beigām jau varēsim doties kosmosā, es tā domāju

  4. Andis tieši 13.11.2014 domāja šādi:






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!