ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

T-43, T-27 un citi zvēri


Publicēts: 22.04.2010

Laika atskaites pulkstenis ir viens no visvairāk aplūkotajiem laikrāžiem pasaulē. Iepazīsimies pēc kādiem principiem notiek laika atskaite vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu starta gadījumā. Jāatceras, ka funkcijas, kas tiek veiktas katrā no posmiem, var atšķirties konkrētās misijas gadījumā.

Laika atskaite sastāv no posmiem, kad notiek laika skaitīšana, un posmiem, kad tiek ieturētas pauzes, kuras paredzētas, lai veiktu konkrētus uzdevumus un procedūras, neietekmējot kopējo grafiku. Pauzes var būt dažāda garuma. Vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu starta gadījumā pauzes tiek ieturētas T-27, T-19, T-11, T-6, T-3 stundu atskaites punktos un T-20 un T-9 minūtēs.

Šajā sarakstā nav uzskaitīti visi uzdevumi, darbi un procedūras, kas tiek veiktas katrā no posmiem.

T-43 stundas un skaitīšana turpinās
Pārbaudes direktors sazinās ar visām stacijām. Atskaite tiek aktivēta. Šajā laikā tiek pārbaudītas rezerves sistēmas, pārbaudīta lidojuma programmatūra, aktivēta un pārbaudīta navigācijas sistēma un citas darbības.

T-27 stundas un pauze
Pirmā pauze, kas vidēji ilgst 4 stundas. No starta laukuma tiek aizvākts viss nevajadzīgais personāls. Uzsāk kriogēnās degvielas iepildīšanu PRSD sistēmā.

T-27 stundas un skaitīšana turpinās
Kriogēnās degvielas iepildīšana degvielas tvertnēs.

T-19 stundas un pauze
Parasti ilgst 4 stundas. Notiek apkalpes moduļa tīrīšana.

T-19 stundas un skaitīšana turpinās
Tiek veikti pēdējie trīs galveno dzinēju sagatavošanas darbi. Skaņas nomākšanas sistēmas ūdens tvertnes piepildīšana.

T-11 stundas un pauze
Ilgst 13-14 stundas. Laikapstākļu un inženieru atskaites. Tiek aktivētas "šatla" sakaru sistēmas.

T-11 stundas un skaitīšana turpinās
No sprādzienbīstamā apgabala tiek evakuēts nevajadzīgais personāls.

T-6 stundas un pauze
Vidēji ilgst divas stundas, kuru laikā tiek precizēti laikapstākļi, no starta laukuma tiek evakuēts viss personāls, atdzesētas degvielas padeves līnijas un sākta ārējās degvielas tvertnes piepildīšana ar kriogēno degvielu.

T-6 stundas un skaitīšana turpinās
Ārējā tvertne tiek piepildīta ar šķidro ūdeņradi un skābekli.

T-3 stundas un pauze
Parasti ilgst 2,5 stundas, kuru laikā tiek veikti inerces mērījumi un kalibrēšana, pārbaudītas Merita salas starta apgabala (MILA) atsekošanas antenas, tiek veiktas pēdējās kosmosa kuģa pārbaudes, starta laukumā ierodās "aizvēršanas" komanda, kas veic pēdējos sagatavošanas darbus apkalpes modulī un palīdzēs astronautiem iekārtoties, tiek saņemtas laikapstākļu atskaites, tiek pārbaudītas sakaru sistēmas apkalpes modulī.

T-3 stundas un skaitīšana turpinās
Apkalpe dodas uz starta laukumu un caur Balto istabu sāk iekāpšanu. Tiek pārbaudīta astronautu sakaru sistēma. Tiek aizvērtas apkalpes moduļa durvis un pārbaudīts hermētiskums. Palīgpersonāls dodas prom.

T-20 minūtes un pauze
Parasti šī pauze ilgst tikai 10 minūtes. Pārbaudes direktors sazinās ar starta komandām.

T-20 minūtes un skaitīšana turpinās
Datoru uzstādīšana starta konfigurācijai. Rezerves sistēmu pārslēgšana starta konfigurācijā.

T-9 minūtes un pauze
Šī ir pēdējā pauze un tās garums ir mainīgs. Notiek galīgā starta loga saskaņošana. Tiek aktivētas starta un lidojuma ierakstīšanas sistēmas. Tiek izlemts vai kosmosa kuģim ļauts startēt vai nē.

T-9 minūtes un skaitīšana turpinās
Tiek noņemtas savienojošās konstrukcijas, pārslēgta enerģijas padeves sistēma, pārbaudīti dzinēji, aktivēta skaņas slāpēšanas sistēma (T-16 sekundes), ieslēgti galvenie dzinēji (T-6,6 sekundes).

T-0
Atskan slavenā frāze - "We have a liftoff!"

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!