ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Soyuz vietnieks


Publicēts: 24.07.2008

Ne tikai ASV gatavo jaunus kuģus, bet arī Krievijas Soyuz nāksies mainīt uz ko jaunāku. Krievijas kosmosa aģentūra sadarbībā ar ESA (Eiropas kosmosa aģentūra) sākuši darbu pie jauna kosmosa kuģa, ar kuru varēs pārvadāt kosmonautus gan uz kosmisko staciju, gan uz Mēnesi.

Vairākkārt izmantojamais kosmiskais kuģis paredzēts, lai nogādātu četrus cilvēkus uz Mēness un sešus uz starptautisko kosmisko staciju. Plānotais svars ir 18 līdz 20 tonnas.

Pēc izskata šis kosmosa kuģis atgādina ASV jaunās paaudzes Orion. Interesanti ir tas, ka atšķirībā no iepriekšējiem kosmosa kuģiem, kas paredzēti apkalpes pārvadāšanai, šis izmantos dzinējus, lai veiktu mīksto nosēšanos.

Krievijas rakstnieks un mākslinieks Anatolijs Zaks ir izveidojis jaunā kosmosa kuģa grafisko modeli, izmantojot Krievijas kompānijas RKK Energia izstrādāto dizainu.

ESA pārrunas ar Roscosmos par sadarbību aizsākās jau 2006. gadā.

"Ja ESA un Krievijas kosmosa aģentūra spēs vienoties, Eiropa jauno kosmosa kuģi nodrošinās ar servisa moduli," Zaks pastāstīja BBC.

Servisa modulis izmantos tās pašas tehnoloģijas, kas izstrādātas ESA ATV kravas kuģim, kas paredzēts starptautiskās kosmiskās stacijas (SKS) apgādāšanai. Savukārt Krievija piegādātu nesējraķeti, kas varētu būt pilnīgi jauna sistēma, vai esošās nesējraķetes modifikācija.

Krievija uzstāj, ka visiem nākotnē paredzētajiem cilvēku lidojumiem jānotiek jaunajā kosmodromā Vostočnij, kas tiek būvēts Amūras reģionā. Pirmais lidojums paredzēts jau 2018. gadā. Patlaban visas misijas, kurās lido kosmonauti, startē no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā. Alternatīva ir ESA Ariane 5 nesējraķete, kas varētu startēt no Kourou kosmodroma Franču Gviānā. Šāds lēmums nozīmētu to, ka Kourou kosmodromā jāveic iespaidīgas modifikācijas, ieskaitot ārkārtas gadījumiem paredzēto procedūru un sistēmu pārbūvi, pielāgojot tās cilvēku lidojumiem kosmosā.

Ja sarunas beigsies nevieksmīgi, ESA ir izstrādājusi alternatīvu kā nogādāt astronautus kosmosā. 2008. gada maijā kompānija EADS Astrium prezentēja savu kosmosa kuģa versiju, kas ir modificēts ATV.

"Es domāju, ka prioritāte ir sadarbības līgums starp Eiropas un Krievijas kosmosa aģentūrām. Tas ir viņu plāns A. Plāns B ir EADS Astrium iniciatīva," piebilda Zaks.

Ja abas aģentūras vēlēsies nogādāt cilvēkus uz Mēness, nāksies izstrādāt daudz jaudīgākas nesējraķetes.

"Šis ir atklāts jautājums, kuram vēl nav risinājuma kā rīkoties," skaidroja Anatolijs Zaks.

BBC

Komentāri

  1. cydonia tieši 31.07.2008 domāja šādi:

    godīgi sakot, šīs nav ne pirmās, ne otrās baumas par potenciālu sadarbību starp krieviem un esa. tāpat krievi gribēja, lai esa palīdz finansēt kliperu un citus projektus. pagaidām nekā.cita lieta par vostočnij kosmodromu. domāju, padsmit gadu laikā krievi uzbliezīs modernāko un lielāko kosmodromu. pareiz par baikonūras lietošanu viņi kazahiem atskaita baigo piķi. vispār šī kosmodromu būšana ir atsevišķs stāsts. varbūt kādu dienu saņemšos un uzcepšu kādu rakstiņu par šo tēmu.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!