ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Solārās dinamikas observatorija gatavojas startam


Publicēts: 3.02.2010

NASA jaunākā misija gatavojas startam no Kanaveralas raga, kas notiks 2010. gada 9. februārī 17:30 pēc Latvijas laika. Atlas V nesējraķete orbītā nogādās Solārās dinamikas observatoriju (SDO), ar kuras palīdzību tiks fotografēti augstas izšķirtspējas Saules attēli, lai labāk izpētītu mūsu spīdekli un tā ietekmi uz Zemi un tuvējo apkārtni.

SDO ir pirmā zonde jaunajā NASA programmā "Dzīvot ar zvaigzni" (Living with a Star) jeb LWS. Zondes unikālā orbīta ļaus fotografēt Sauli katras 3/4 sekundes, nodrošinot zinātniekus ar informāciju par Saules sarežģīto magnētisko lauku un kosmiskajiem laikapstākļiem, kurus rada uzliesmojumi un koronārās masas izsviedes.

"Koronārās masas izsviedes laikā kosmosā nonāk miljardiem tonnu Saules matērijas, kas pārvietojas ar ātrumu vairāk kā miljons kilometri stundā. Šādos brīžos astronauti var saņemt nāvējošu radiācijas devu, var tikt bojāti mākslīgie pavadoņi, kā arī var tikt izraisītas pārslodzes elektrotīklos uz Zemes un traucēti sakari," teica Razerforda Epltona laboratorijas zinātnieks, profesors Ričards Herisons. "Saules aktivitāte ievērojami ietekmē Zemi. To izpētot, mēs ceram uzlabot kosmisko laikapstākļu prognozēšanu un labāk aizsargāt tehniskās ierīces uz Zemes."

Daļu no SDO instrumentiem, tai skaitā augstas izšķirtspējas kameras, veidoja tieši Epltona laboratorijas zinātnieki. Kameras nodrošina ne tikai ļoti augstu izšķirtspēju, bet tās darbojas uzreiz vairākos viļņu garumos.

"Kameras mums ļaus fotografēt Sauli ar daudz lielāku izšķirtspēju un ātrāk nekā agrāk, paverot iespēju atklāt, kādēļ Saule ir tik karsta un kas rada sprādzienus tās atmosfērā. Šī misija sagādās vairāk datus nekā agrākās NASA misijas," pastāstīja profesors Lens Kalheins.

Lielbritānijas zinātnieki veidoja arī elektroniku sešām kamerām, kas atrodas uz diviem SDO instrumentiem. Šī elektronika kontrolē kameras un nolasa to iegūtos datus.

"Kosmiskajās misijās ir nepieciešamas īpaši vieglas, kompaktas un energoefektīvas ierīces, kurām jāatbilst noteiktām prasībām," teica laboratorijas projektu vadītāja Sāra Berdsleja. "Katrā elektronikas kastē atrodas četri, mazi video apstrādes procesori ASICs, kas aizvieto veselu elektronikas plati, tādejādi ļaujot ieekonomēt gan vietu, gan enerģiju un nodrošina ātru datu apstrādi. Šo procesoru dizains ir tik veiksmīgs, ka mēs esam ieguvuši tiesības veidot kameras eketroniku SUVI instrumentam, kas atradīsies uz NASA laikapstākļu pavadoņa GOES-R."

SDO misija plānota uz 5 gadiem. Observatorijā atrodas trīs galvenie instrumenti - HMI (helioseismoloģijas un magnētisma kamera), kas pētīs Saules atmosfēras svārstības; AIA (atmosfēras kameru komplekss), kas vairākos viļņu garumos fotografēs Saules atmosfēru; EVE (ekstrēmās ultravioletās mainības eksperiments), kas mērīs Saules radiācijas apjomus ekstrēmi ultravioletajā spektra daļā.

Science and Technology Facilities Council

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!