ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Slepenās kravas publiskais starts


Publicēts: 18.01.2009

17. janvāra vakarā (18. janvāris pēc Latvijas laika) beidzot notika sekmīgs Delta IV Heavy starts no Kenedy Space Center. Tehnisku problēmu dēļ starts tika vairākas reizes atlikts un arī vakar tas izdevās tikai ar trešo mēģinājumu.

Delta IV Heavy nogādāja orbītā slepenu militāru pavadoni, kas pieder ASV Nacionālās izlūkošanas birojam (National Reconnaissance Office, NRO), tāpēc nav pieejama detalizētāka informācija.

Atsaucoties uz spaceflightnow.com, tas varētu būt 6 tonnas smags noklausīšanās pavadonis ar vairāk nekā 100 metrus (350 pēdas) lielu izvēršamu antenu. Līdzīgi pavadoņi ir palaisti arī agrāk, tai skaitā neveiksmīgais mēģinājums 1998. gadā, kad iespaidīgā Titan nesēja eksplozija nodokļu maksātājiem radīja vairāk nekā miljardu USD lielus zaudējumus. Tiesa, ir pamats domāt, ka šis ģeostacionārai orbītai domātais pavadonis ir ar nebijuši jutīgām ”ausīm” un pārāks par saviem priekšgājējiem.

Kopumā šis bija tikai trešais Delta IV Heavy starts. Pirmais demo lidojums notika 2004. gadā, tam sekoja militāra misija 2007. gadā un nu šī - NROL-26. Vai nu maz pieredzējušais nesējs, vai dārgā krava, taču klīst baumas, ka NRO un citu izlūkdienestu pārstāvji izskatījās norūpējušies par gaidāmo startu. Delta IV Heavy ir viens no jaudīgākajiem nesējiem un spēj nogādāt ģeostacionārā līdz pat 13 tonnām kravas.

Atliek piezīmēt, ka publiski ir pieejams tikai nesēja starta ieraksts, kā arī atskaites par pirmās un otrās pakāpes sekmīgu darbību. Kad tika palaista nesēja trešā pakāpe? Cik ilgi tā strādāja? Kurp aizveda kravu? Nav zināms.

Delta IV Heavy nakts starta video ieraksts.

Rakstu sagatavoja Ints

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!