ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pirmās IBEX kartes


Publicēts: 15.10.2009

Vai atceraties tādu kosmosa kuģi kā IBEX? Šobrīd IBEX ir izveidojis pirmās kartes, kurās redzama Saules sistēmas mijiedarbība ar Piena Ceļa galaktikas starpzvaigžņu telpu.

"IBEX rezultāti ir pārsteidzoši," pastāstīja Deivids Makkomass. "Mēs cerējām ieraudzīt nelielas, pakāpeniskas izmaiņas uz robežas ar starpzvaigžņu telpu, kas atrodas dažus desmitus miljardu kilometru attālumā. Savukārt IBEX datos mēs ieraugām ļoti šauru joslu, kas ir divas līdz trīs reizes spožāka par pārējo debesu jumu."

Saules vējš jeb pastāvīga lādētu daļiņu plūsma pārvietojas ar ātrumu, kas ātrāks par skaņu, prom no Saules visos virzienos. Saules vējš uzpūš milzīgu burbuli starpzvaigžņu telpā, ko sauc par heliosfēru. Šajā reģionā, kurā atrodas visas planētas, valda Saule.

IBEX mēra enerģētiski neitrālos atomus (ENA), kas ceļo ar aptuveno ātrumu 800 000 līdz 4 000 000 km/h. ENA rodas Saules vējam mijiedarbojoties ar jonizētajām neitrālajām daļiņām, kas ienāk no starpzvaigžņu telpas.

Kopš starta 2008. gada oktobrī IBEX izmantoja divas modernas ENA kameras, lai fiksētu heliosfēras mijiedarbību. Voyager sagādāja pirmos mērījumus, bet IBEX mērķis ir veikt regulārus novērojumus. IBEX zonde piegādās pastāvīgus datus līdzīgi kā meteo pavadoņi informē mūs par Zemes apstākļiem.

Protams, ir vajadzīgs vairāk laika, lai saprastu IBEX datus, ieskaitot neparasto joslu, kas ir redzama IBEX kartē. Šīs joslas virziens atbilst lokālajam starpzvaigžņu magnētiskajam laukam, kas atrodas ārpus heliosfēras. Tas norāda uz to, ka starpzvaigžņu videi ir daudz lielāka ietekme uz heliosfēru nekā agrāk tika uzskatīts. Izpētot šīs joslas segmentus, redzamas atsevišķas struktūras, kas liek domāt, ka jonu blīvums atsevišķos reģionos ir daudz lielāks.

Southwest Research Institute

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!