ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pentagons gatavojas atdzīvināt mirušos


Publicēts: 2.07.2012

Pentagona starpgalaktiskais melnās maģijas plāns drīz īstenosies un mirušie tiks atdzīvināti. Satelīti, mirušie satelīti. Pirms gada aģentūra DARPA palaida programmu Phoenix, kuras ietvaros vecie un nevajadzīgie satelīti tiks izkomplektēti un vēl joprojām darbspējīgās detaļas tiks izmantotas, lai uzbūvētu jaunus sakaru satelītus armijas vajadzībām.

2012. gada jūnijā DARPA aicināja atsaukties komercorganizācijas, kuras varētu piedāvāt "izmēģinājumu trusīti". Jūnija nogalē militārā izpētes aģentūra organizēja konferenci, kuru apmeklēja gan zinātnieki, gan privātas organizācijas, gan militārie eksperti, lai diskutētu par dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar programmu Phoenix, gan arī par daudz plašākām satelītu "atdzīvināšanas" iespējām.

Patlaban tiek plānots, ka Phoenix varēs pilnvērtīgi nodemonstrēt jau 2015. gadā. Tad ģeostacionārajā orbītā tiks palaists apkalopojošais satelīts, kas aprīkots ar robotizētām rokām un dažādiem instrumentiem. Pēc tam tiks palaisti maziņi satelīti-karkasi, kas tiks uzglabāti apkalpojošajā satelītā.

Pēc tam satelīts ar vērtīgo kravi tiks pārvietots uz tā dēvēto ģeostacionāro kapsētu, kurā atrodas daļa nestrādājošo satelītu. Phoenix kosmiskais aparāts sāks vākt antenas un citas derīgas detaļas, kuras tiks piekabinātas satelītam-karkasam, kurš tālāk to pārvietos, izveidojot atkārtoti izmantojamo detaļu masīvu.

Programma ir ambicioza un daži to varētu saukt par traku. DARPA programmai nāksies pārvarēt gan tehnoloģiskus izaicinājumus, gan saņemt piekrišanu šādam darbam kosmosā starptautiskā līmenī.

Tehnoloģiski tas nozīmē izstrādāt tādus instrumentus, kas spēs veikt smalkus, specifiskus darbus, sadalīt nestrādājošos satelītus, savākt derīgās detaļas, nesabojājot tās. Šāda procesa, kas noritēs aptuveni 37 000 kilometru attālumā, realizēšanai būs nepieciešama automatizācija, kāda mūsdienās vēl nav tikusi izmantota. Arī satelītu-karkasu izmantošana ir vēl kaut kas nebijis.

Šos izaicinājumus DARPA cer izpētīt, izmantojot kandidātsatetlītu, kurš šobrīd tiek meklēts. Tam jāatrodas ģeostacionārāja orbītā. Šo satelītu aģentūra vēlas izmantot, lai nodemonstrētu, ka iedomātais apkalpojošais satelīts un satelīts-karkass var orbītā satikties ar "jūrascūciņu", kā arī parādīt, kā tiks noņemta antena.

Pat ja DARPA pārvarēs tehnoloģiskos izaicinājumus, vēl atliks vienoties ar Starptautisko Telekomunikāciju savienību (ITU), kura jaunajiem satelītiem piešķir orbītu un sakaru frekvenci. Šobrīd birokrātiskie procesi viena satelīta vietas un frekvences reģistrēšanai var ieilgt pat uz trim gadiem.

Par spīti iespējamajām problēmām, DARPA turpinās izstrādi. Patiesībā pavisam nesen jau tika noslēgts pirmais līgums 2,5 miljonu USD vērtībā ar kompāniju NovaWurks, lai gan nav zināms, ko īsti šī kompānija, kas ir Northrop Grumman apakšuzņēmums, darīs, bet pastāv aizdomas, ka tas varētu būt saistīts ar satelītiem-karkasiem.

Protams, ja DARPA Phoenix programma tiks realizēta, tas nozīmē iespaidīgus ietaupījumus Pentagonam. Šobrīd viena satelīta starta izmaksas ir aptuveni 20 000 USD par katru kilogramu. Ģeostacionārajā orbītā riņķo mirušie satelīti, kuru kopējā vērtība varētu būt aptuveni 300 miljardi USD. To atkārtotas izmantošanas iespējas kardināli samazinātu ASV Aizsardzības departamenta izmaksas, kādas katru gadu tiek atvēlētas jaunu satelītu izstrādei.

Phoenix ir tikai viena daļa no milzīga DARPA projekta, kura mērķis ir samazināt kosmosa programmas izmaksas. 2011. gada ietvaros tika aizsākta lētu, ātri palaižamu novērošanas satelītu izstrāde, tika palaista programma, lai stacionāros starta laukumus aizvietotu ar lidmašīnām utt.

Lai arī Phoenix programma, kurai šobrīd atvēlēti 36 miljoni USD, nespēs pilnībā aizvietot jaunu satelītu izstrādi, tā noteikti varētu samazināt izmaksas, kā arī radīt jaunu pieeju nestrādājošo satelītu pārstrādē.

WIRED

Komentāri

  1. noriss tieši 2.07.2012 domāja šādi:

    ne tikai lietotu detaļu biznes plaukst auto shrotos,bet pat iesniedzas kosmosā.tagad satelīti būs ar lietotām rezerves daļām.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!